Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че отмененото посещение на турския външен министър Ахмет Давутоглу у нас е заради разминаване в графиците и се е случило по технически причини. 

„Очаквам в следващите часове турската страна да обясни какви са те, но те нямат нищо общо с напрежението на българската граница между български и турски превозвачи”, заяви пред журналисти в Панагюрище държавният глава. 

Още по темата
Ахмет Давутоглу е отменил визитата си в България, планирана за утре и вдругиден, като според дипломатически източници е отхвърлил поканата от колегата си Кристиан Вигенин, след като от българското президентство му дали да разбере, че няма да може да се срещне с президента Росен Плевнелиев, пише турското издание "Тудейс Заман".

Плевнелиев подчерта още, че отношенията между България и Турция са много добри.

Идването на Давутоглу е целяло организирането на съвместно заседание между българското и турското правителство, което трябва да се състоя през месец април, каза още Плевнелиев. 

„Аз приветствам съвместното заседание, защото то е важно за високоскоростната линия София-Истанбул и за интерконекторната връзка от България за Турция, която ще даде възможност за доставка на газ”, заяви още Росен Плевнелиев.

Той вярва, че тези технически причини ще бъдат преодолени много скоро.

Президентът коментира отново и темата с тефтерчето на Филип Златанов, като призова също така прокуратурата да извади наяве цялата истина.

„Вие видяхте още в пресконференцията на прокуратурата преди няколко месеца, които самите те я нарекоха пресконференция тип „Биг Брадър”, странно защо от всички инициали в това тефтерче се обърна внимание на името на президента”, заяви държавният глава в Панагюрище. 

Той е категоричен, че репутацията на институцията страда от съмнения, че президентът е замесен в конфликт на интереси. „Моят апел е към прокуратурата е, моля, покажете всичко, защото това, че някой си служител в някаква комисия е решил да не се произнесе по същество, не облагодетелства, а точно обратното - ощетява българския президент”, заяви държавният глава. 

Той поиска още нещо.  „Повече от ясно е, че президентът не е бил в конфликт на интереси – излезте и го кажете публично”, призова Плевнелиев. 

Държавният глава е категоричен, че трябва да се покажат всички страници от това тефтерче.

„Ще бъде много интересно на българския народ да види всичко в тефтерчето, а не само избрани страници”, заключи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase