Лидерът на АБВ Георги Първанов. Снимка, архив: Буфото

Не се чувствам по-различно, отколкото съм бил преди няколко дни, по-важно е, че някои други имат снето политическо доверие от гражданите, и това ще се разбере на изборите, каза пред журналисти Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012), който участва в дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“ по покана на Младежка историческа общност.

В края на миналата седмица БСП свали политическото си доверие от Първанов и привържениците му от АБВ заради намеренията им да излязат с паралелна листа за евроизборите.

Попитан дали 17 години по-късно се намира отново на кръстопът, той отговори, че изборът винаги стои и той не е свързан с определена дата или с изборите в тесния смисъл на думата, но по-лошото е, че държавата е изправена пред избор. "Никога не съм си представял, че може да дойде момент, години след приемането ни в Европейския съюз, нещата да се върнат назад. Отново да сме изправени пред ръба на едно тежко противопоставяне, пред една политическа конфронтация, която беше позабравена, на ниво партийни ръководители в икономическа ситуация, в която се задъхваме, трудно излизаме от кризата. И демокрацията не е необратим процес и затова трябва да се борим всеки ден за нея”, заяви Първанов.

Относно формирането на евролистата на БСП Първанов заяви, че няма да се меси в суверенното право на „Позитано” да номинира и подреди своята листа, но е убеден, че "нашата ще бъде по-силна, първата заявка е направена вече. Така че ние водим с една обиколка”. Листата на АБВ ще се появи в рамките на законния срок, но не преди другите да обявяват своите представители, съобщи той и уточни: „Не искаме да концентрираме целия огън върху себе си”.

Още по темата
Според него е много лошо, че политиката ни и държавата стават заложници на лични конфликти между определени ръководители, предава "Фокус".

"Това е друг голям дефект, от който не знам как ще се измъкнем, тоест знам, но ще си говорим за това след евроизборите”, заяви Първанов. Той смята, че имаме много добра Конституция и трябва да се изхожда от този факт, дори когато се правят или обсъждат предложения за промяна или за нова Конституция.

„Тази Конституция ни помогна да излезем от много сериозни ситуации и нека ценното бъде съхранено, но ако трябва нещо да се преосмисли, трябва да седнем да го дебатираме, да постигнем консенсус”, добави Първанов.

Неговото мнение е, че и лявото, и дясното са остарели, защото изцяло се променя визията за лява и дясна политика в европейското, а и в световното идейно политическо пространство.

"Да на активната политика към пенсионерите, да на политиката на социалните помощи, но много по-важна е онази политика, която инвестира в производството и чрез него произвежда заетост и в крайна сметка, прави социална политика. Тук изостава българската политика и от ляво, и от дясно. За съжаление, националното почти не присъства в политиката на сегашните партии, като изключим националистическите, където е силно деформирано, където се търси врагът. Когато търсиш врага в различния, етнически, религиозно, в съседа, това е риск, опасност, само това ни трябва в тази криза, да насложим и религиозни и етнически елемент, а такива опити има”, заяви Първанов.

Според него демографската криза е проблем, наследен от социализма.

"Свеждаме нещата до това да гледаме раждаемостта и смъртността, засичаме тези два параметъра и край. Но има много други въпроси, които стоят пред нас, свързани с качеството на човешкия капитал, не е въпросът дали едно семейство ще има 3, 4 или 6 деца, а в отговорното родителство. Вероятно една от първите разработки, която ще представим в АБВ, ще бъде по демографската политика, ако някой ни изпревари и покаже нещо по-добро - чудесно, нека в тази конкуренция на идеи се роди най-доброто за България", обясни той.

"Слушам един нов политик, който непрекъснато подмята, че някой му краде идеите, аз съм от 25 години в политиката, не мога да кажа, че някой ми краде идеите. Тези идеи идват от древността, не сме ние, които откриваме велосипеда, малко по-скромно…”, призова Първанов.

Той отново направи сравнение с 1997 г. и каза, че за разлика оттогава, когато нямаше правителство, сега има и ако то успее да се оттласне от дъното, да управлява добре, то ще оцелее.

"Спасението на правителството е в собствените му ръце, ако успее да се еманципира от партийните централи. Ако някой създава проблеми в управлението в момента, това са повече партийните централи и някои кръгове около тях", смята още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase