Гергана Паси Снимка: архив, Булфото

Гергана Паси е най-вероятният български еврокомисар след изборите през май. Бившият министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев" е фаворит на сегашното правителство, твърди в. "Стандарт".

Другите два варианта са настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева и Надежда Нейнски.

Наскоро премиерът Пламен Орешарски похвали работата на Георгиева, но настоя, че следващият ни представител в Еврокомисията "не е желателно да се затваря в рамките на една политическа сила".

Засега не е ясно кога официално ще бъде обявена номинацията ни за Брюксел.

Още по темата
Съпругата на Соломон Паси вече е провела разговори с Орешарски. Предстои той да се срещне и с другите кандидатки за поста, пише още изданието.

Вчера пред bTV евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира, че е против Кристалина Георгиева да бъде издигната за втори мандат като еврокомисар от българското правителство, след като името на настоящия еврокомисар бе споменато от премиера Пламен Орешарски като добър пример за надпартийна кандидатура при изслушването му в Народното събрание в петък.

„Кристалина Георгиева не направи достатъчно за да защити интересите на България в кризата с бежанците. Повярвайте ми, тя има такива лостове, макар че фактически трябва да работи със страните, от които тръгват бежанците”, посочи Йотова.

Тя сподели още, че „в някои среди в Брюксел” не са доволни от работата на Кристалина Георгиева с проблемните страни. „За тях бяха похарчени 2 млн. евро, а се стигна до там те да казват: Не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни!, посочи още евродепутатът.

„Надявам се Пламен Орешарски да вземе информирано решение – има много добри надпартийни кандидати”, допълни тя, като изрази съмнение, че високият персонален рейтинг на Георгиева се дължи само на това, че не работи на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase