Росен Плевнелиев. Снимка, архив: Булфото
fallback

В рамките на 50-ата юбилейна конференция по сигурността, която приключва работата си днес в Мюнхен, президентът Росен Плевнелиев проведе разговори с министър-председателите на Черна гора и на Грузия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
На срещата си в баварската столица президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на Черна гора Мило Джуканович споделиха позицията, че Югоизточна Европа може да се развива успешно само на основата на европейските ценности, а регионът може да бъде стабилен, само когато задълбочи интеграцията си. Черногорският премиер изказа благодарност за последователната българска подкрепа на България за евроатлантическата интеграция на страната и изрази надежда на срещата на най-високо равнище на НАТО през есента във Великобритания Черна гора да получи покана за членство в Алианса.
 
Президентът Плевнелиев заяви, че България подкрепя политиката на „отворени врати“ на НАТО и очаква този подход да намери реализация на предстоящата среща на върха. Държавният глава даде висока оценка за постигнатия от Черна гора напредък в процеса на европейската интеграция. Според него ускорената евроинтеграция на страната би била добър пример за другите страни от региона да продължат с усилията за необратими политически и икономически реформи.
 
Процесът на евроатлантическа интеграция на Грузия беше във фокуса на разговорите между президента Росен Плевнелиев и министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили. Грузинският премиер посочи силната подкрепа на грузинските граждани за стратегическата ориентация на страната - 85% от населението подкрепя сближаването с Европейския съюз, а 81 на сто са „за“ бъдещо членство на Грузия в НАТО.
 
Българският държавен глава поздрави грузинския премиер за договореното Споразумение за асоцииране и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС по време на Срещата на върха по Източното партньорство във Вилнюс през ноември 2013 г. България подкрепя идеята споразумението да бъде подписано в рамките на мандата на сегашната Европейска комисия, беше подчертано по време на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

зико

преди 10 години

Тази мушмола нещо на последък много се разприказва,и много акъл взе да дава. Той не виждали че империята ЕС НАТО взе да се разпада.

31

22

преди 10 години

Може ли най-накрая някой да формулира европейските ценности!? Звучи красиво, но добре е да знаем, какво точно са.

30

Анонимен

преди 10 години

До Анонимен--16 ***

fallback