Росен Плевнелиев. Снимка, архив: Булфото

В рамките на 50-ата юбилейна конференция по сигурността, която приключва работата си днес в Мюнхен, президентът Росен Плевнелиев проведе разговори с министър-председателите на Черна гора и на Грузия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
На срещата си в баварската столица президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на Черна гора Мило Джуканович споделиха позицията, че Югоизточна Европа може да се развива успешно само на основата на европейските ценности, а регионът може да бъде стабилен, само когато задълбочи интеграцията си. Черногорският премиер изказа благодарност за последователната българска подкрепа на България за евроатлантическата интеграция на страната и изрази надежда на срещата на най-високо равнище на НАТО през есента във Великобритания Черна гора да получи покана за членство в Алианса.
 
Президентът Плевнелиев заяви, че България подкрепя политиката на „отворени врати“ на НАТО и очаква този подход да намери реализация на предстоящата среща на върха. Държавният глава даде висока оценка за постигнатия от Черна гора напредък в процеса на европейската интеграция. Според него ускорената евроинтеграция на страната би била добър пример за другите страни от региона да продължат с усилията за необратими политически и икономически реформи.
 
Процесът на евроатлантическа интеграция на Грузия беше във фокуса на разговорите между президента Росен Плевнелиев и министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили. Грузинският премиер посочи силната подкрепа на грузинските граждани за стратегическата ориентация на страната - 85% от населението подкрепя сближаването с Европейския съюз, а 81 на сто са „за“ бъдещо членство на Грузия в НАТО.
 
Българският държавен глава поздрави грузинския премиер за договореното Споразумение за асоцииране и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС по време на Срещата на върха по Източното партньорство във Вилнюс през ноември 2013 г. България подкрепя идеята споразумението да бъде подписано в рамките на мандата на сегашната Европейска комисия, беше подчертано по време на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase