Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Ефективността от дейността на прокуратурата ще се подобри, ако институцията стане част от изпълнителната власт, а главният прокурор бъде министър на правосъдието. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

По този начин и контролът върху дейността ще е по-добър, тъй като при установени нарушения главният прокурор може да бъде свикван от Народното събрание, където да отговаря, заяви още Йорданов.

По думите му в мандата на ГЕРБ прокуратурата е действала като малка дирекция на МВР, „където се разпореждаше главно Цветан Цветанов“. Идеята може да стане с промяна на Конституцията, коментира още Йорданов. 

Бившият вътрешен министър коментира и темата за използването на специални разузнавателни средства от МВР. Той посочи, че предвид факта, че срещу Цветан Цветанов има „повдигнати три обвинения, две от които за тежки престъпления, той може да бъде подслушван“.

Йорданов допълни още, че в МВР няма записи от подслушване на Цветанов, тъй като Специализирана дирекция „Оперативни технически операции"  вече не е част от МВР. Извеждането на СДОТО в самостоятелна дирекция „води до едно-единствено нещо - вътрешният министър да не е уязвим, ако има проблеми с подслушването“, коментира още Йорданов.

На въпрос за подготвяния вот на недоверие от ГЕРБ по темата за „Сигурността“ бившият вътрешен министър коментира, че намира новината за абсурдна.

Той допълни, че не вижда кой ще води дебата в парламента от страна на опозицията. „Човекът, който има три обвинения и твърди, че е подслушван? Нещо повече по време на управлението на ГЕРБ имаше безобразна злоупотреба със СРС-та, показани акции и т.н.“, коментира Емануил Йорданов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Бодила

преди 10 години

До 31.01.2014--5 ;Общинските съветници си ги дигнаха няколко пъти. Много им било трудно и се преуморявали. ГОРКИТЕ. Пусти прът.

16

Миро

преди 10 години

До Debora1Замисли се сега пред кого носи отговорност главния прокурор ?!! Нездравословно е да не носи отговорност пред никого .

15

Debora1

преди 10 години

Да но правителството и съда са две независими институции. Нездравословно е главният прокурор да е правосъден министър, смятам аз.

fallback