Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

Вотът на недоверие в сектор „Сигурност” е много добра тема, която ще даде възможност ние да кажем откъде сме тръгнали. Така вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира обявеното днес намерение от ГЕРБ да внесат вот на недоверие по тази тема.

„Това ще бъде много добре за правителството – да стане ясно откъде сме тръгнали, какво сме направили за изключително кратък период от време и да се види кой в този кратък период от време точно какво е правил, дали е помагал на страната, или е вредил“, изтъкна той.

Още по темата
Йовчев даде пример, че два пъти и половина е намалено използването на СРС-та. „Гарантираме в момента, че няма да има незаконно подслушване, което не беше факт преди. От тази гледна точка мисля, че можем да получим само адмирации“, коментира той.

МВР шефът заяви, че има известни подозрения за намеса на български политици във връзка с писмо от ЕК за бежанците.

„Доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всички усилия, които положихме, бяха да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани“, заяви той. По думите му в писмото не е имало заплаха за наказателна процедура.

Йовчев изтъкна, че има регулярна комуникация с ЕК, включително и по въпросите за бежанците. Критиките на Брюксел основна са насочени  към това, че България засили охраната на границата си и по този начин ограничи количеството нелегални имигранти на своя територия. Според някои експерти в Европа и според някои институции би трябвало ние свободно да допускаме всеки, който иска да потърси убежище у нас.

„Аз съм готов да отстоявам това, което ние правим до момента, тъй като считам, че това е в интерес на сигурността на българските и на европейските граждани”, изтъкна той.

По думите му на последния Консултативен съвет по национална сигурност е имало тези, че не би трябвало да имаме такива засилени мерки по границата и „едва ли не, би трябвало свободно да допускаме хора, след което да се съгласим веднага да ги третираме като бежанци". Йовчев  допълни, че тезите са били на депутата и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вицепремиерът напомни, че за по-малко от 6 месеца институциите, ангажирани с проблема, е трябвало да открият 3000 нови места за настаняване на бежанци, ускорено е и обработването на документи и произнасянето на Държавната агенция по бежанците по случаите.

Йовчев заяви, че в Харманли проблемите с бежанците са решени и там хората живеят при нормални условия. Все още има проблеми в кв. „Враждебна” и „Военна рампа” в София.

Очаква се до два месеца там да бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, които да гарантират добри условия за живот на настанените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase