Общ преглед

България е подобрила значително условията, при които се настаняват бежанците. Това е основното заключение на делегацията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, която от понеделник проверява как живеят хората в лагерите в столичния квартал "Военна рампа", Харманли и Пъстрогор.

България е на фронтовата линия на потока от бежанци от кризисни райони, които сега са Сирия и Афганистан, призна Франк Енгел, евродепутат от ЕНП, ръководител на делегацията.

Според него България се оказа в положение, че много бежанци минават през Турция и се оказват в страната ни, без да имат намерението на остават тук.

Той обясни, че съгласно правилата на ЕС България е първата страна, която трябва да ги приеме, и средствата, които трябва да получи от Брюксел, е нужно да бъдат увеличени, но уточни, че не знае какво ще е решението на ЕС.

Като се има предвид броя на лицата, преминали границата, това се оказа значително предизвикателство през последните месеци. Условията в началото не бяха идеални, но има значителен напредък и те се подобряват по начин, че да създадат у нас сигурност, похвали ни Енгел.

Неговата оценка е, че и условията на границата са значително подобрени и през пролетта вече България ще може да се справи със засиления приток на бежанци.

Усилията на българските власти се следят от редица международни агенции, в това число и по отношение на финансите. Уверихме се, че след няколко месеца дейности, които сега се осъществяват от международни агенции, ще се поемат от български организации, коментира евродепутатът.

Той обобщи, че делегацията ще излезе с политическото послание в Брюксел, което гласи, че "солидарността с нуждаещите се е европейска ценност и не може и не трябва да се принуждава България да е единствената страна, която да осъществява практическото й изпълнение".

По негови данни около 700 000 сирийци сега се намират в Турция, толкова има и в Ливан, а около 6 милиона са вътрешно разселени в страната си заради войната.

Ако всички те решат да се насочат към Европа, ЕС ще бъде принуден да преразгледа правилата си за прием, защото сме свидетели на значителна неохота за приемане на голям брой сирийски граждани, предупреди Енгел.

Според него Агенцията за бежанците се справя добре с времето, за което определя статута на търсещите закрила.

Винаги може да се повдигне въпроса какво означава разумно време за обработка на иска - седмица, месец, половин година, хората се оплакват, че са с неизяснен статут и казват, че са тук от 7 месеца, според мен това време е доста, но в други страни минава и повече време, коментира той.

Енгел обясни, че повечето от идващите са без документи и е лесно престъпни организации да ги използват за свои цели, но е получил уверенията на полицията, че се проверява откъде идват и какви са намеренията им за в бъдеще.

Междувременно след вчерашното посещение на евродепутати в лагера за бежанци в град Харманли вече има безжична интернет връзка.  Най-нетърпеливи се оказаха африканците, дошли от София, които заедно децата се радват на безплатния интернет в лагера.

Сформиран е и щаб на администрация, който ще работи на място и ще разглежда документите на бежанците за издаване на разрешителни за престой. От утре започват и раздаването на “зелените карти”, даващи възможността на бежанците да напускат свободно лагера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар