Снимка: архив, БулФото
fallback

Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи предложението на президента Росен Плевнелиев за произвеждането на национален референдум по въпроси, свързани с избирателната система.

В позиция от партията изтъкват, че е право на президента да предложи на Народното събрание да се проведе национално допитване.

Oще по темата

„Няма нищо по-демократично от това държавният глава да постави конкретни въпроси и да получи отговорите от българските граждани по толкова спорни теми от изборния процес“, се посочва в позицията.

Според партията на Бойко Борисов е очевидно, че в сегашния си състав това Народно събрание не е в състояние да реши в интерес на българските граждани подобни спорове.

"Управляващото мнозинство на всяка цена се стреми чрез нови процедурни изборни хватки да изработи такъв Изборен кодекс, който да послужи единствено за нечестна победа на управляващите коалиционни партньори БСП, ДПС и "Атака", смятат от ГЕРБ.

От партията призовават ръководството на Народното събрание във възможно най-кратък срок да внесе предложението за обсъждане в пленарна зала и чрез приемане на решение за произвеждане на референдум да докаже „привидната ангажираност на управляващата Тройна коалиция на БСП, ДПС и „Атака“ към исканията на българските граждани“.

В същото време от ГЕРБ очакват от българските граждани широко участие в референдума, за да гарантират сами правата си и да намалят максимално влиянието на купения вот и задкулисието в българската политика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Шефа

преди 10 години

Герберите се усетиха , че им измъкват килимчето за печелене на избори и сега почват протакане , преструвки /ах , колко сме демократични/, само и само Изборния Кодекс да не стане факт !Баламите умряха Борисов , идват тия със сопите , които ще Ви прогонят от политиката !И кой ще гласува на такъв *** референдум в който няма нищо конкретно и не решава нищо !

19

Иванов

преди 10 години

Безсмислено упражнение, защото нито един въпрос не е формулиран максимално точно, така че да няма предпоставки за допълнително тълкуване и в края на краищата да не се решава от Парламента. Горко им на Швейцарците, ако правеха подобни референдуми!

18

Анонимен

преди 10 години

Внимание! България е гласувала тайно за премахване на пречките за проучване и добив на шистов газ x2012x.blog.bg/***/2014/01/09/shok-pravitelstvoto-taino-glasuva-v-briuksel-za-dobiv-na-shi.1226860

fallback