Снимка: БТА

Нарушено е правото на Цветан Цветанов да получи справедлив и безпристрастен съдебен процес. Това коментира адвокатът на бившия вътрешен министър Менко Менков, след като стана ясно, че съдията по делото срещу Цветанов Тони Гетов няма да си направи отвод.

Делото за трите "Не"-та, които Цветанов сложил под разрешено от съдия искане за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на съдения за рекет и изнудване бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, е първото, достигнало до съд.

По-рано Менков поиска отвод на Тони Гетов заради публикации, според които бащата на Гетов е бил в приятелски отношения с Цветан Цветанов.

Още по темата
Съдът не уважи искането, защото според съдия Гетов това би означавало, че е нарушил закона и че е в зависимост от поръчителя на тези статии.

Магистратът посочи, че не се познава с подсъдимия Цветанов.

Гетов гледа делото на мястото на съдия Димитрина Ангелова, която си направи отвод на предходно заседание заради публикации, че е в близки отношения с адвокат Менко Менков.  

Според Менков, ако съдът оправдае бившия министър, в обществото ще остане съмнение за несправедлив процес.

Той допълни, че след като съдията е отказал да си направи отвод, вече е нарушено правото на Цветанов да получи справедлив и безпристрастен процес.

„След като вече е внушено в обществото, че мачът е уреден – Цветанов е бил приятел на бащата на съдията, и ако съдията го оправдае, някой ще си помисли ли, че е въз основа на доказателствата? Всички ще кажат, че е оправдан заради приятелството с бащата на съдията“, аргументира опасенията си защитникът. 

„Няма да се изненадам на осъдителна присъда. Единственият начин съдия Гетов да се разграничи от становището, че Цветанов е близък приятел с баща му, е да го осъди, което не би трябвало да се допуска”, коментира Менков.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не е разрешил използването на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на ГДБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, за да не се осуети друго разследване. Това каза пред журналисти германският адвокат Ханс Петер Ул, който защитава Цветанов пред съда.  

След като тази опасност е отпаднала, бившият министър е разрешил използването на СРС, посочи Ханс Петер Ул. Той не уточни обаче за какво разследване става въпрос, тъй като делото срещу Цветанов е в ход. 

Менков пък заяви, че бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е посъветвал Цветанов да не подписва използването на СРС, пише БТА. Калин Георгиев се яви днес, за да свидетелства по делото.  Разпитът му обаче премина в закрито заседание, защото в него се съдържала класифицирана информация. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase