Кристиан Вигенин. Снимка: БТА
fallback

Визитата на четиримата депутати от четирите парламентарни групи в Тайван не може да се окачестви като скандал, но със сигурност е неудачна, смята външният министър Кристиан Вигенин.

Той изрази надежда, че в бъдеще народните представители ще подбират по-внимателно дестинациите си и ще се консултират с МВнР преди подобни визити.

Oще по темата
„Не бих го квалифицирал като скандал, но мисля, че не е била удачна тази визита. По принцип това надхвърля допустимите рамки на провежданата от България политика до момента", заяви Вигенин. По думите му МВнР не е в състояние да контролира подобни действия. Министърът беше категоричен, че във ведомството му не са имали информация за програмата на въпросната визита.

Вигенин не се притеснява, че може да има негативни последствия от визитата в Тайван. По негови думи няма да се компрометират отношенията на България с Китай.

Призивът ми е да се внимава, защото външната политика се реализира основно от МВнР, правителството и президента, допълни министърът. По думите му парламентарната дипломация има своята роля, която се засилва с времето и затова към подобни визити трябва да се подхожда внимателно.

"Отдавна минаха времената, когато България издаваше изходни визи. Не виждам начин, по който такива визити могат да бъдат спирани. Те са въпрос на лична отговорност на всеки един народен представител", каза Вигенин на въпрос дали председателят на НС трябва да следи по-внимателно визитите.

Външният министър коментира и събитията в Украйна.

"Аз нееднократно съм заявявал, че ние искаме не просто Украйна да бъде в европейска орбита, а и да получи европейска перспектива, перспектива за членство, което вярвам, че ще има още по-силен мобилизиращ ефект на проевропейските сили в Украйна", заяви Вигенин.

Според него може да считаме случващото се за един период на известно отстъпление от реформите, от гражданските свободи. "ЕС е с отворена врата към Украйна. Каквото е необходимо, ще направим, за да се гарантира европейският път на страната", каза още той.

Вигенин обясни, че се следи внимателно всичко, което се случва в Украйна още от миналата година. Той изрази надежда, че няма да се стига до нова ескалация на напрежението. "Виждам положителни наченки на диалог, но сме далеч от момента, в който ситуацията наистина ще се успокои. Ние няма и не бива да се намесваме пряко в тези процеси", каза министърът. Той изрази надежда, че няма да се стигне до гражданска война.

Ние сме част от ЕС и всичко, което официално излезе като заключение от ЕС, е и наша позиция, каза още той.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

uzunow

преди 10 години

Wseki den wse njkakaw gaf .

39

иво калпазанов

преди 10 години

На всичките си снимки Вигенин изглежда като малко куче медалист на кинеложка изложба.

38

bobo

преди 10 години

Vidiiala gabata che podkovavat konia i si vdignala kracheto. Trugnahme i Ukraina da opraviame. Tam suvsem sa umreli ot stud, SSSR shtina i glad.

fallback