Михаил Миков Снимка: архив, БТА

Парламентът по никакъв начин не е ангажиран с тези посещения - така председателят на НС Михаил Миков коментира зачестилите визити на български депутати до екзотични дестинации. Последната такава визита е на четирима депутати от четирите парламентарни групи в Тайван.

Председателят на НС коментира, че депутатският мандат е свободен и народните представители сами трябва да определят рамките си.

Народният представител е в парламентарна група, този въпрос го задайте там, заяви Миков, запитан ще има ли наказания.

България винаги е заемала позицията за единен Китай и всякакви визити от такъв порядък не изразяват българската позиция. Това посещение не влияе на позицията на България. Това е частно посещение, което не ангажира българската държава, отсече шефът на парламента.

Още по темата
Разговорите на депутатите, които са пътували до Тайван, са били само с бизнесмени и хора, който развиват ИТ индустрията. Това стана ясно от думите на народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който е сред участниците в разходката.

Той, Венцислав Лаков от "Атака", Румен Йончев от КБ и Петя Раева от ДПС са били на посещение в Тайван по времето, когато Росен Плевнелиев беше в Китай. Те не са били изпратени от НС и не са били на разходи на парламента. Разходите на народните представители са били поети от Тайван.

Не виждам нищо лошо и затова не се притеснявам, отсече Тошев. Той определи случилото се като „поредна визита“. Няма нищо изненадващо, нищо странно, нищо недипломатично, нито пък е имало някакви политически разговори там, отсече опозиционният депутат.

Подобно на колегата си Лаков, Тошев също обясни, че ИТ индустрията в страната се развива много успешно. По негови думи страната ни може да развива контактите си с Тайван.

Никакви скъпи подаръци не са ни правени, нищо скъпо не сме си купили оттам, каза още депутатът от ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase