Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА
fallback

Съвместна българо-турска компания ще подпомогне износа на електричество от България за Турция, съобщи на брифинг ресорният министър Драгомир Стойнев, след като се срещна с турския си колега Танер Йълдъз.

Компанията ще бъде регистрирана в Турция, като акционер от българска страна е Националната електрическа компания (НЕК). Съвместната компания ще позволи на НЕК директно да изнася ток за южната ни съседка.

"Това е само една от стъпките за оздравяване на енергийната компания", допълни Стойнев.

По време на срещата са били обсъдени и намеренията за изграждане на газова връзка между България и Турция. Стойнев съобщи, че през март ще бъде подписан договор с конкретните срокове за изпълнение и начина, по който ще бъде изпълнено строителството.

Все още обаче не може да се каже колко ще струва изграждането на връзката. Това ще зависи от много фактори, сред които и отчуждаването на имоти, коментира Йълдъз.

За изграждането на газовата връзка от българска страна ще се ангажира операторът на мрежата - "Булгартрансгаз". Тепърва ще се избира кой ще реализира проекта от турска страна.

Общата дължина на газопровода е 114 километра. Плановете са до 2 години да получаваме природен газ от Турция.

От турска страна се надяват и на техническо сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Танер Йълдъз коментира, че Турция още не е взела решение за изграждане на ядрена централа край Резово. “Мястото е едно от петте, за което обсъждаме изграждането на нова мощност, но водеща е безопасността”, коментира турският министър.

"Подкрепяме "Южен поток" - той е от голямо значение от гледна точка на доставките на газ към ЕС", допълни още турският енергиен министър.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Be_google BRAVO

преди 10 години

Поне трима са на място- Орешарски, Стойнев и Чобанов.....остналите и от ДСБ, или ГЕПБ да бяха нямаше да е проблем!!! БРАВО! Пореден огромен успех....приятели от ДСБ, Меркел прави коалиция с най-голяма лява партия, за да спаси Германия. ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ ГОЛЯМА ПОЛИТИКА- с ДИАЛОГ!!!!!!!!!!

24

Анонимен

преди 10 години

КОЛКО ИНТЕРЕСНО- ТУРЦИЯ СТРОИ ЧЕТИРИ АЕЦ, ПЪК НИЕ ЩЕ Й ИЗНАСЯМЕ ТОК. ОТКЪДЕ ? 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ВИЖДА НА ХОРИЗОНТА, ДАЖЕ ПЛОЩАДКА НЯМА ОПРЕДЕЛЕНА ЗА НЕГО, АЕЦ БЕЛЕНЕ ГО ЗАБАТАЧИХА В НЕВЕРОЯТНИ РАЗМЕРИ- ЛЪГАХА, МАЗАХА И НАКРАЯ ЛЕГНАХА НА ДПС ПО ВЪПРОСА- А ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ДПС СА ПРОТИВ СТРОИТЕЛСТВОТО НА БЕЛЕНЕ?ЗАЩОТО ТАМ КАКВОТО ИМАШЕ ДА СЕ КРАДЕ- ТОЧНО ТЕ ГО ОКРАДОХА, СЕГА ТОЧАТ ЛИГИ ЗА НОВИЯ "ГЬОЛ". ФИРМИТЕ НА ВЪЛКАНОВ СА КАТО ЛИСТНИ ВЪШКИ- КЪДЕТО МИНАТ И ТРЕВА НЕ РАСТЕ СЛЕД ТЯХ

23

wtf

преди 10 години

А ще ги задължите ли с договор, да изкупуват първо фотоволтажния ток, и токава евтиния?

fallback