Снимка: архив, БТА

Няма как да се депресирам от доклада на Европейската комисия, защото очакванията не бяха високи. Ние знаем много добре какво е свършено и какво не е. Нямаше как този доклад да е положителен, коментира пред Нова телевизия външният министър Кристиан Вигенин по повод мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на страната ни.

Според него причините са обективни.

От юли 2012 досега като цяло не беше свършено кой знае какво. И преди това при правителството на ГЕРБ имаше много слаб прогрес, смята външният министър.

 „Европейската комисия ясно е казала какви са критиките и какви са препоръките. Неудачно е да се правят сравнения между България и Румъния. Излизаме от дискусията какво точно е казано. Мнението на британския посланик е лично, не е той човекът, който дава оценка на страната ни”, каза външният министър по повод коментара на посланика на Великобритания Джонатан Алън, че България изостава от съседката си.

„Една от важните препоръки е да се търси консенсус по отношение на реформите и гаранция на прозрачността на процесите там. Това често отсъстваше през последните години. Но този доклад, който покрива три правителства и два парламента, доказва, че проблемът е и в начина на функциониране на институциите, а вероятно и в кадрите“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase