Мая Манолова Снимка: архив, Булфото
fallback

Новият изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители, мина на първо четене през парламента. Дискусия днес нямаше, защото тя премина вчера.

Самото гласуване беше насрочено за днес, защото вчера нямаше достатъчно депутати в пленарната зала.

В подкрепа гласуваха 110 народни представители, 74 бяха "против", а 8 се въздържаха. Един от БСП гласува против, ГЕРБ бяха масово против, само един се въздържа.

Десислава Атанасова все думата след приемането му. Колкото и да се твърди, че този кодекс е изработен от гражданското общество, знаем, че това не е вярно, заяви депутатът от ГЕРБ. Според нея новите изборни правила са направени така, че да бъде контролирана ЦИК.

Една госпожа ще се закичи с поредното признание за познанията си в изборните манипулации. Този кодекс ще върне контролирания вот и страха на хората, каза тя.

В новия Изборен кодекс се предвижда въвеждането на преференциално гласуване, като прагът ще бъде 7 на сто. Пробно се въвежда и машинно гласуване, като целта е да се намалят машинациите с бюлетини. Самите книжа ще бъдат печатани в печатницата на БНБ по правилата, по които се печатат ценни книжа. Новият изборен закон предвижда още поетапно въвеждане на активна регистрация.

В новия Изборен кодекс, предлаган от левицата, се въвежда и професионална изборна администрация.

Промени се въвеждат и в начина на провеждане на предизборната кампания. Те предвиждат по-лесен достъп на участниците в изборите в обществените медии.

Изборният кодекс на Фидосова е отменен. Никога повече ГЕРБ няма да могат да си осигурят служебна победа, заяви вносителят Манолова. Тя взе думата за лично обяснение, но се отплесна в критики към ГЕРБ и се наложи председателят на НС Михаил Миков да й вземе думата.

Избори не се печелят с изборни правила, а с доверието на хората. Никога повече няма да го получите, защото излъгахте доверието на хората, каза още тя. С днешното гласуване сложихме точка на контролирания вот, сложихме точка на кодекса „Фидосова“, каза тя и изказването й предизвика тропане по банките от страна на опозицията.

Парламентът отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на изборния кодекс, внесен от ГЕРБ. В него се предлагаше връщане на смесения вот с мажоритарен елемент, като страната се разделя на 31 мажоритарни избирателни района. За преференцианалния вот опозицията предлагаше прагът да бъде 5%.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 10 години

taq marsha Galeva ne vi li pisna da q snimate

82

сали

преди 10 години

Манолова е прекалено некомпетентна и зависима от БСП ,за да предлага изборният кодекс. Естественно , че предложенията ще облагодетелстват партията - майка и ДПС и няма да има справедлив вот , око този кодекс се утвърди.Гарантирано.Той е продължение на бюлетините от Костинброд , които вероятно бяха изфабрикувани от от така наречената левица.Против този кодекс трябва да се реагира от всички.

81

Анонимен

преди 10 години

Най-добре Манолова и Станишев да се махат от правителството, партията да оглави Първанов и да смени всички турски министри, както и други неподходящи назначения от този кабинет. Орешарски и някои истински добри министри си заслужават да останат и да продължат политиката си.

fallback