Искра Михайлова. Снимка: Булфото
fallback

Екипът на МОСВ приема стъпката на ЕК като ясен сигнал, че направеното дотук не е достатъчно, изискват се повече усилия и ще работим в тази посока. Това коментира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по повод обявеното днес решение на ЕК да внесе иск в Съда на европейската общност срещу България, тъй като изразява загриженост за управлението на отпадъците и здравето на българските граждани.

Екоминистърът припомни, че наказателната процедура не е нова, а е от 2012 г., за това, че България не закрива депа, които не отговарят на изискванията на ЕС, а е била задължена да го направи до края на 2009 г. В началото на наказателната процедурапрез 2012 г. несъответстващите депа са 130, а сега са за 113, но се експлоатират.

Искра Михайлова призна, че проблемът е сериозен, защото до построяването на новите депа, няма къде да се депонират отпадъците, пише БТА. Закъснението с изграждането на новите депа дава отражение и на закриването на старите, коментира тя.

Към днешна дата изградените депа по ос 2 "Отпадъци" на оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ са две - в София и в Ботевград. В изпълнение са 19 проекта за депа, за които договори са сключени през последните месеци. Последният подписан договор е от миналата седмица за Велико Търново и Горна Оряховица, припомни Михайлова. По думите й за седем месеца не може да се преодолее закъснението за изграждане на депата за отпадъци, но се прави максималното.

Искра Михайлова припомни, че по ОПОС се финансира още един проект, изпълнява се от ПУДООС - за закриване и рекултивация на стари депа, които не отговарят на изискванията. В началото стойността на проекта беше 97 млн.лева, направихме опит, но още не сме получили одобрение, бюджетът на проекта да стигне до 165 млн.лева и да се увеличи броят на депата, които ще се рекултивират, каза министърът.

Проблемът среща разбирането на Националното сдружение на общините в Република България, с което има добре координирана работа. От ръководството на МОСВ заявиха, че ще се ускори изпълнението на проектите за изграждане на нови депа и рекултивацията на старите. Освен наказателна процедура, това преди всичко е проблем на българските граждани, коментира още екоминистърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 10 години

Сбърках. Първо хапнах а после отворих сайта. Видях снимката и "върнах поръчката" А жена ми се беше постарала с вечерята..............милата тя........

9

Анонимен

преди 10 години

Дамата е от листата на ДПС и е завършила Ленинградския библиотекарски институт.Стартира реиндустриализацията на България с възстановяване на химическия завод за торове във Враца.Ще има нови 500 работни места,замърсяване на въздуха и несигурен пазар за торовете.Парите за реиндустриализация са Чобановите 500 млн от заеми,които е много вероятно да се вложат в нерентабилни проекти като този и да се "похарчат".Друг еко-проект за реиндустриализация е АЕЦ Белене.Там ще се "похарчат" други пари.

8

Анонимен

преди 10 години

Гарантирано от ГЕРБ!

fallback