Снимка: Булфото
fallback

Парламентът не успя днес да гласува на първо четене новия Изборен кодекс, внесен от БСП.

Часове наред продължи дискусията на депутатите, но текстовете не предизвикаха очаквания интерес и разгорещен спор. Пленарна зала беше полупразна, а самото обсъждане – доста беззъбо.

Точно малкото присъствие в пленарна зала наложи отлагането на гласуването за утре. Това предизвика остра реакция от депутата от ГЕРБ Светослав Иванов, който поиска председателстващият заседанието Алиосман Имамов направо да пусне народните избраници да си ходят. "Аз никого не съм вързал в тази зала", отговори Имамов.

Oще по темата
Председателят на временната комисия за изработване на изборния кодекс Мая Манолова, която е и зам.-председател на НС, призова всички народни представители да работят за изработване на най-добрите изборни правила.

Заради полупразната пленарна зала след часове на дебати зам.-председателят на НС Алиосман Имамов насрочи окончателното първо гласуване на проекта за Изборен кодекс като първа точка в утрешния работен ден за депутатите.

Очаквано опозицията в лицето на ГЕРБ се обяви против приемането на нов Изборен кодекс и поиска просто "ремонт" на стария. Те внесоха такива промени.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков мотивира това с обяснението, че 90 на сто от предложенията за нов Изборен кодекс представят текстове от сегашния. "Изборният кодекс се приема не в 12 без 5, а в 12 без 1 минута", каза още той.

В новия Изборен кодекс се предвижда въвеждането на преференциално гласуване, като прагът ще бъде 7 на сто. Пробно се въвежда и машинно гласуване, като целта е да се намалят машинациите с бюлетини.

Самите книжа ще бъдат печатани в печатницата на БНБ по правилата, по които се печатат ценни книжа. Новият Изборен закон предвижда още поетапно въвеждане на активна регистрация.

Промени се предвиждат и в начина на провеждане на предизборната кампания. Те предвиждат по-лесен достъп на участниците в изборите в обществените медии.

В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на изборния кодекс, внесен от ГЕРБ, се предлага връщане на смесения вот с мажоритарен елемент, като страната се разделя на 31 мажоритарни избирателни райони. За преференциалния вот опозицията предлага прагът да бъде 5%.

В новия Изборен кодекс, предлаган от левицата, се въвежда и професионална изборна администрация. Опозицията видя в това опит управляващите да си осигурят „служебна победа“, като назначат свои хора в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 10 години

До АнонименМного си прав

8

Анонимен

преди 10 години

1Жената на министъра на културата е министър на здравеопазването.2.Любовника на Мая Манолова е министър.3 Жената на Местанминистър.4.Министърът на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв.6. Министърът на културата има извънбрачно дете от министърката на здравеопазването.7. Министърката на здравеопазването е приятелка на половинката на Станишев Моника 8.Министър на външните работи половинката на серГЕЙ Вигенин.9.Министър на труда е турчин с фалшива диплома.

7

O С Т А В К А !

преди 10 години

ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ - О С Т А В К А !СЪД И ЗАТВОР!АМИН!

fallback