Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан видя негативна оценка в решението на ЕК мониторингът върху страната ни да остане. Той беше категоричен, че трябва да се направят необходимите реформи, за да се изпълнят всички препоръки. Местан посочи, че за всички трябва да бъде цел следващият доклад на ЕК да бъде последен.

Каквито и оценки да дадем за последния доклад, много е важен крайният резултат – механизмът остава в сила, заяви Местан. Той категорично обяви намерението си да не партизира и припомни, че докладът обхваща 18 месеца и три правителства. Време е да осмислим докладите на ЕК като доклади за България, каза той.

Още по темата
Местан обаче нарече некоректен прочита на бивши управляващи, които четат само негативните оценки за сегашния кабинет.

По негови думи отговорността на кабинета "Орешарски" ще бъде много по-отчетлива в следващия доклад, защото той ще засяга период на управление само на сегашното правителство. Местан не видя нови сфери на критики, но изрази съжаление, че няма сфери, от които критичните оценки са свалени.

Тези оценки трябва да се приемат и от управляващи, и от опозиция като важен ориентир, за да заслужи България положителна оценка и механизмът да бъде снет, каза Местан.

Той обаче не пропусна да цитира частта от доклада, в която се говори да отслабване на натиска на изпълнителната власт върху съдебната. Явно се визират порочни практики на опити да се подчини съдебната власт на изпълнителната при управлението на ГЕРБ, каза лидерът на ДПС.

Аз съм сигурен, че в следващия политически доклад подобна критика за България за каквато и да била форма на натиск няма да има, каза още той. По негови думи средата се демократизира и това се вижда дори от смяната на оспорените назначения.

Оспореното избиране на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в този доклад, не е единственият, каза още Местан. Той призна, че той и колегите му имат много уроци, които трябва да научат. Според него занапред повече трябва да се отчита публичният образ при издигнатите кандидати.

Още по темата вижте във видеото!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase