Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Президентът работи срещу балансиране на енергийната система. Така ресорният министър Драгомир Стойнев коментира пред журналисти искането на държавния глава Росен Плевнелиев таксата от 20% за производство на ток от ВЕИ да бъде обявена за противоконституционна от КС.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев обяви намерението си за това още в средата на декември, а преди дни сезира КС. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г. Управляващите очакват приходите от нея да бъдат 160 млн. лева и обявиха намерение с парите да бъдат подпомагани енергийно бедни домакинства.

Президентът обаче счита, че въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

"Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите", аргументира се Плевнелиев.

„Сега, когато това правителство прави всичко възможно да балансира системата, той за пореден път пречи“, каза пък министърът по повод действията на държавния глава. Аз лично не го разбирам, коментира още Стойнев.

Той даде като пример желанието на управляващите да се разплатят с бизнеса, което се е случило въпреки наложеното от президента вето на актуализацията на Бюджет 2013 г. Според министъра ветото е било наложено „само и само правителството да не бъде коректно с бизнеса“.

„Къде беше Плевнелиев през 2012 г., когато приблизително 1000 мегавата бяха присъединени към нашата енергийна система от възобновяеми енергийни източници, защо той не каза нещо“, попита Стойнев.

Министърът постави и въпроса защо президентът не е казал нищо, когато е бил блокиран износът на ток и миньорите не работеха.

„Надявам се този път питането му да бъде допустимо, оттук нататък въпросът е какво ще реши КС“, посочи той.

Министърът заяви, че подобни мерки има в цяла Европа и не вижда нищо страшно в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase