Антония Първанова. Снимка: БТА
fallback

Изборите да се правят в работен ден, а гласувалите да получават ваучери за плащане на данъци и административни такси, предложиха от НДСВ на дискусия, организирана от партията, предаде БТА.

Участниците коментираха два варианта - единият е работодателите да пускат служителите си за два часа в съответния ден, когато са изборите, а другият - изборният ден, макар и през седмицата, да бъде обявен за почивен.

Председателят на НДСВ Антония Първанова мотивира идеята вотът да е през делничните дни с това, че гласуването е отговорност и не е от кръга занимания в почивните дни. Тя даде пример с предстоящите евроизбори, които, ако се приложи действащото изборно законодателство, трябва да се проведат на 25 май, когато има тържества в училищата за 24 май.

Според нея ще се отрази негативно на избирателната активност, ако 24 май бъде провален. Освен това, по думите й, голяма част от семействата предприемат пътувания и това ще допринесе много за демотивацията за гласуване.

Според Първанова всеобщо гласуване е единствената превенция срещу корпоративно-манипулирания вот, защото е трудно да се напазаруват толкова граждани. Затова предложението на НДСВ е евроизборите да бъдат на 22 май. Тя разясни и идеята за стимулиране чрез поименен ваучер, който да получат всички хора, които са дали гласа си и който ще бъде за плащане на всякакви административни такси и данъци.

Евродепутатът Станимир Илчев /НДСВ/ подчерта, че се говори за стимули, а не за санкции. Според него ако работникът отсъства два часа от работното си място за един ден, това едва ли ще повлияе драматично върху работодателя или БВП.

Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че приветства идеята изборите да се провеждат в работен ден, но допълни, че едва ли е възможно това да се случи за предстоящия евровот заради датите за матурите. Тя изрази опасения даването на ваучери като стимул за гласуващите да не се изтълкува като държавна помощ.

От "Обединени земеделци" изразиха притеснения за реакцията на работодателите по отношение на гласуването в работен ден.

Лидерът на партията Петя Ставрева постави и въпроса за намаляване на изборния праг за парламента, като се мотивира със силната фрагментация на обществото. Според нея стимул биха били адекватни промени в изборното законодателство, защото със сега готвените поправки промяна на статуквото няма да има и играчите
си остават същите.

Предложенията, обсъдени на дискусията, ще бъдат изпратени до парламентарната комисия, която се занимава с проекта за Изборен кодекс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Ф.С.В

преди 10 години

Ама как да сме забравили вас НДСВ - АМА МОЛЯ ВИ СЕ ! Ние помним много добре кой продаде Националната електрическа мрежа (ЕРПтата )на чужденците .Ние помним кой искаше да храни с кисели краставички и домати консерва ,бебетата вместо пари ( детски .Шулева) Ние помним кой ни вкара в война с Ирак и открадна 1 милиард долара "прощавяйки тези пари на Ирак ) ние помним юпита милионери които оставиха бизнеса си в Лондон да помагат на БГ ) Ние помним яхтата в Монако) Кой осакати АЕЦа на БГ ? и т.н.

17

ИВАНОВ

преди 10 години

НАПЪЛНО ПРАВИЛНО.ТРЯБВА ИЗБОРИТЕ ДА СА В ЕАБОТЕН ДЕН( ВИЖ USA).ЕСТЕСТВЕНО Е ТОЗИ РАБОТЕН ДЕН ДА Е ПЛАТЕН ОТ ДЪРЖАВАТА.ВСЕ ПАК ИЗБИРАМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКОПЛАТЕНИ ДЕПУТАТИ!НОРМАЛНО Е ЗА ГЛАСУВАНЕ ДА ИМАШ БОНУС.И ТОЗИ БОНУС ДА Е ЛЕГАЛЕН!!!

16

Анонимен

преди 10 години

Тия т.н. евроизбори ще сa пълен тa*aк.Чудят се кaкви хитринки дa измислят,тa белким поне 10-нa процентa неотврaтенивсе още от еврейския съюз се излъжaт дaглaсувaт зa брюкселски пaрaзити.

fallback