Снимка: архив, Булфото
fallback

Изкупната кампания за ориенталския тютюн все още не е започнала – след няколко протеста на производителите и обещанията на земеделския министър още няма реакция от компаниите, които изкупуват тютюна.

Това обяви в декларация пред Народното събрание депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

По думите му са възможни нови протести, които ще бъдат още по-мащабни и могат да ескалират в по-радикални форми на гражданско неподчинение, ако не се предприемат спешни мерки.

Именно в тази връзка той поиска активната и конкретна намеса на държавата за регулиране на отношенията в сектора.

"Една от мерките е подкрепа за създаването на сдружения на тютюнопроизводителите, както и създаването и подписването на колективни договори за изкупуване на реколтата. Нужни са и законодателни промени, които да върнат държавните оценители и регистри на фирмите, които изкупуват тютюна. Трябва да бъдат определяни и конкретни дати за начало и край на изкупната кампания, както и да бъдат въведени стандартите за качеството на суровината", настоя той.

Според Алиосман Имамов либерализацията на пазара на тютюн е една от най-големите грешки, защото е ликвидирана възможността държавата да регулира, контролира и подпомага търговията с тази специфична акцизна стока.

Според него очакванията за повишаване на конкуренцията на тютюневия пазар и съответно повишаването на изкупните цени не са се сбъднали.

Той допълни, че и фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн днес, са същите, които са правили това и преди промените в закона.

"В много държави изкупуването на тютюна е изключителен държавен монопол", твърди той.

В заключение Имамов каза, че тютюнът е специфична стока, чийто начин на продажба е регулиран чрез законови изисквания. Призова също да се проучи опитът на съседните страни, в които също произвеждат ориенталски тютюн и се стимулира неговото производство.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

skitnik32

преди 10 години

До Родопчанинe i? za towa poneje nqma kakwo da rabotqt li trqbwa da se subsidirat?????

36

гешев

преди 10 години

пълна лъжа е, че нищо не расте! боб и картофи са много по - вкусни, от полските! просто само на тютюн сте свикнали и е по - лесно да дойде фирма на крака и да ви вземе всичко накуп!

35

гешев

преди 10 години

да се създаде фонд за лечение на болести, причинени от тютюнопушене и да се финансира от производители и прекупвачи на тази отрова!

fallback