Георги Първанов. Архив: Булфото
fallback

Проектът на Георги Първанов АБВ няма да успее сам по себе си, но при всяко едно положение ще понижи резултата на БСП. Това каза социологът Юрий Асланов пред bTV за това дали се разцепва БСП и допълни, че прогнозите все още са преждевременни.

"Това е разцепление, но разпад вътре в пратията не може да се очаква", отсече социологът.

Според него интригата между социалистите дава възможност дясна партия да изпъкне като победител на евроизборите и е логично тази партия да е ГЕРБ, тъй като е най-голямата в тази част на политическото пространство

Той определи поведението на Георги Първанов като „много особена претенция” отвън, която се появява за първи път като политическо явление в БСП – бивш лидер да иска да се завърне на поста. Според него с развитието на ситуацията столетницата е скъсала с периода на лицемерие, в който са се поддържали прилични отношения между двама лидери при очевиден конфликт.

Това е най-зрелищното разцепление на БСП заради мащаба на замесените хора, смята политологът Евгений Дайнов.

Oще по темата
По думите му обаче по-важно е как ще реагират на тази ситуация другите политически субекти, визирайки конкретно лидера на ГЕРБ. „Бойко Борисов сам направи един интересен ход. В момента, в който Радан Кънев каза, че ще говорят с ГЕРБ да свалят правителството, той беше готов на диалог. После каза, че иска да работи с Първанов за национални приоритети. Той пак се опита да се позиционира като централна фигура, около която всичко се върти. Ситуацията ще става все по-разбъркана, тъй като много остро взеха да се стрелят двата лагера отрано, това не може да няма ефект вътре и вън, има и хипотези за нови леви формации извън БСП”, коментира Дайнов.

Асланов не вярва на хипотезата, че има пряка договорка, но според него на практика действията на Георги Първанов са в интерес на Бойко Борисов. Първанов отваря вратата за надежда за лидера на ГЕРБ, с която се беше разделил до този момент - че той има отново шансове да победи на евроизборите, смята социологът.

Дайнов допълни, че в такива ситуации трябва да гледаме хората, тъй като у нас има голяма слабост на идеите и институциите.

Според него Първанов е много обиден, защото "беше опакован преди година и половина като претендент за лидер, има да си връща".

По думите на политолога цялата постройка на Станишев да модернизира, да състави програмно правителство не се е случила. "След като не успя да я построи, стърчи сам като мишена. Първанов си казва – не можа да дръпне подкрепа, аз мога ли да го прасна сега. Идеален е периодът, идват евроизбори, на които той може да се пробва – колкото вземат, толкова. Но засега не виждам преди резултатите да има ход Първанов да се опита да си върне БСП”, допълни Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

The king

преди 10 години

Първанов не можа да избере по-неподходящ момент за да си прави експерименти, дали ще заграби някаква власт. Е сигурно, е че нищо няма да стане, защото много от подкрепящите го са объркани и се чувстват предадени.

27

EU citizen

преди 10 години

До АнонименБСП има общо с Русия толокова колкото Пиронкова има с Японския император. ---------------- Демек искаш да кажеш, че Микадо *** Пиронкова изодзадзе?

26

varg 

преди 10 години

До vargAз съм ДПС активист

fallback