Цецка Цачева. Снимка: архив, Булфото

В закъсняла декларация ГЕРБ поиска за пореден път оставката на кабинета.

В началото на днешното заседание най-голямата парламентарна група отказа първа да обяви приоритетите си. След изказването на лидера на БСП Сергей Станишев обаче ГЕРБ отново не даде заявка да прочете декларацията си, което доведе до скандал в НС и останалите групи не пожелаха да вземат думата. Час по-късно най-новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева поиска думата.

Кратка и драматична съдба на 42-то НС показа, че няма политически и партиен успех, където липсва обществена подкрепа, заяви Цачева. Тя пое ангажимент обаче опозицията да работи отговорно, но и да продължи да иска оставка.

Още по темата
Хората не искат да се управлява с лъжи и химери. Хората искат честност. Икономиката ни замира, безработицата се увеличава, а дълговете се увеличават, отсече тя.

Като приоритети на опозицията Цачева очерта приемането на изборните правила и новия Наказателен кодекс.
Най-важното в дейността на нашата ПГ ще бъде гарантирането на гражданите на три основни неща – разширяване на трудовия пазар, образование и здравеопазване, изреди Цачева.

Редно е да се чуят приоритети на управляващите парламентарни групи, това не се случи. Чухме само мандатоносителят, но не чухме ДПС, ядоса се зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. По нейни думи парламентът работи в една рамка – рамката на железните заграждения.

Тази рамка се оказа дълбока разделителна линия между власт и народ. Достъпът до НС се ограничава със заповед на 42-то НС. Това е знак за проблем с демократичното управление, възмути се тя.

Дори тези, които са мобилизарани в защита на правителството, нямат доверие в парламента, обясни тя. Според Цачева няма достатъчно доверие в кабинета, за да продължи да управлява.

Така не може и не трябва да се управлява държава с проблеми. За кого не е ясно, че страната има нужда от стабилно правителство? Вместо това ние имаме правителство, което ежедневно ни провокира да си задаваме въпроси, които още нямат отговор, отсече Цачева.

Тя попита кой управлява държавата, какви са договорките между БСП и ДПС, кой прави назначения и кой ще е следващият ръководен кадър, който ще стане клиент на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase