Финансовият министър Петър Чобанов. Снимка, архив: Булфото

Предсрочни избори няма да има, отсече финансовият министър Петър Чобанов в Министерския съвет, отговаряйки на опасения, че политическата среда може да повлияе негативно на изпълнението на бъдещи проекти по новата програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Както е известно, за нея управляващите предвидиха 500 млн. лв. в бюджета.

"Не споделям оптимизма на някои представители на политически сили, че ще има предсрочни избори“, заяви още министърът. Той категорично смята, че пред изпълнението на публичната инвестиционна програма няма никаква опасност и изрази надежда всички да оценяват нейното голямо значение.

Министърът се аргументира за своята категоричност с думите: "Аз обикновено имам дългосрочен хоризонт на развитие и това съвпада с моя дългосрочен хоризонт“.

Все пак Чобанов заяви, че сега е „прощъпулникът“ на тази програма и като всяко начало, не е толкова лесно.

Всеки проект, финансиран от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите“, не трябва да надхвърля бюджет от 15 млн. лв. годишно.

Всяка програма на министерствата в дадена календарна година пък няма да може да надхвърля 30 млн. лв. Чобанов очаква като обща сума предложенията на министерствата да не надхвърлят 150 млн. лв., тоест 350 млн. лева да отидат в регионите.

Ще се стремим да има разпределение по региони, така че да няма ощетени, всичко зависи обаче от качеството на проектите, напомни финансовият министър след заседанието на правителството, на което са били приети условията и критериите за избор на проекти и програми.

Кабинетът разчита с изпълнението на инвестиционната програма да се намалят регионалните различия и да се създадат условия за растеж и заетост.

За да бъдат финансирани, проектите ще трябва да отговарят на 11 критерия. За да получат реално пари, общините ще трябва да започнат да изпълняват проекта и да са извършили разходи по него.

Предвидено е създаване на Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проектни и програмни предложения на конкурентен принцип. Той ще бъде ръководен от министъра на финансите, а негови членове се предвижда да са министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините в Република България.

Чобанов заяви, че не се предвижда да бъде финансирана програма на Министерството на финансите и така се избягва конфликт на интереси при вземането на решения за отпускането на парите.

"Няма предрешеност на тези проекти, очакваме областните управители да осъществят своята функция и да предоставят на вниманието на Междуведомствения съвет един доста обширен списък с проекти“, заяви той.

Областните управители няма да имат право да отхвърлят проекти, а ще имат само координираща функция.

Днешното постановление на МС определя секторите, в които могат да се финансират проекти и програми - ВиК и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се определят с постановление на Министерския съвет.

За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, е предвидено наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка. Има и възможност за прекратяване на финансирането на даден проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase