Лютви Местан Снимка: архив, БТА

Кабинетът "Орешарски" е легитимен. Кабинетът се справи, независимо че работи при много тежки условия. Добрата новина е, че тепърва ще разкрие потенциала си. Това каза в декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан, който взе думата точно преди парламентарния контрол.

Най-лесната оценка е, че 2013 е годината на политическите катаклизми. Най-лесната оценка невинаги е най-вярната. Нашата оценка е далеч по-оптимистична, изтъкна Местан.

Той не спести критики към предишното управление, като обясни, че по времето на управлението на ГЕРБ демокрацията е била заразена с авторитаризъм.

Той припомни скандалите с подслушванията, тефтерчето на Филип Златанов, разговорите в Банкя и за Мишо Бирата.

Тази власт трябваше да си отиде и си отиде и това е най-важният знак на отминалата 2013 година. ГЕРБ не е и не може да бъде алтернатива на кабинета "Орешарски". Така както Бойко Борисов не може да бъде алтернатива на Пламен Орешарски, отсече той.

Той разкритикува и Реформаторския блок за сближаването на позициите им с ГЕРБ.

Ако днес нещо трябва да се реформира, това е именно недемократичното наследство на ГЕРБ. Какво тегли Реформаторите и другите зле прикрити проекто-патерици към главния герои в разговора за Мишо Бирата, запита Местан.

Оставаме с впечатлението, че се задава една нова коалиция на политическата безпринципност. Една коалиция на политическата контрабанда. Господин премиер, пред вас седи една нова коалиция "Мишо Бирата" и точно по тази причина нямате право да подавате оставка, подчерта лидерът на ДПС.

Местан обвини предишното правителство, че е оставило страната в тежко финансово състояние, че е изхарчило фискалния резерв, завещан от Орешарски като финансов министър. Според лидера на ДПС предишните управляващи носят отговорност и за кризата с тютюнопроизводители.

Партията ще работи за антимонополно законодателство и по-добра работа на регулаторите. 2014 година е решителната. Евроизборите ще покажа кой е на прав път. Нека народът бъде наш съдник, а от вас очакване нещо много просто – да приемете волята на народа, а не да я отречете, обърна се Местан към опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase