Снимка: Булфото

Подготвяни са действия за нападения и опити за нападения над хората в парламента и полицията по време на протестите на 10 и 15 януари. МВР има данни, че протестиращи се готвели и груби провокации спрямо униформени.

Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на днешния блиц контрол в парламента. Част от данните са събрани със СРС-та.

СРС-та не се прилагат спрямо протестиращи, а спрямо лица, за които има данни, че са извършили тежи криминални престъпления, каза Йовчев. По негови думи събраните данни за опити за погроми са дошли именно по този път.

"Искам да ви уверя, че СРС-та в нашето правителство няма да се прилагат извън закона", отсече министърът.

"Това, от което ще се водим, е желанието да наложим върховенството на закона. Водим се само от това да запазим живота и здравето на народните представители и гражданите, като запазим обществения ред и не допуснем да бъде разрушено имущество", допълни Йовчев.

Той обясни, че именно взетите мерки са довели до това днешният ден да протече мирно и без ексцесии.

"Кое налага на 10 и 15 януари да имаме това необосновано голямо на брой присъствие на полицейски сили", попита по-рано зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Ние народните представители не искаме да бъдем заграждани, това струва пари на българските данъкоплатци", каза Цветанов. Той поиска да знае какви данни има МВР за протестите и защо са командировани толкова униформени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase