Снимка: Reuters

"Новият Наказателен кодекс - край на демократичните преструвки на властта", коментира в "Сега" адвокат Михаил Екимджиев. Еманация на нормотворческа глупост е злополучният чл.146, предвиждащ година затвор за "противозаконното снимане, филмиране и записване...", и текстовете, разширяващи обхвата и засилващи суровостта на наказанията за изтичане и разпространяване на защитена информация. Особено застрашителен със своята нелепост е чл. 416, предвиждащ лишаване от свобода за разгласяване на информация, която не е държавна или служебна тайна, а просто е "защитена". Такава информация е и търговската тайна. Зад нея обичайно се крият политиците при сключване на крупни енергийни и инфраструктурни договори с огромен корупционен потенциал. Проектът за нов НК обещава затвор за неудобните граждани, които винаги са готови да питат, да искат иизобличават. Упоена от пировата победа над недоволните хора, властта вече няма нужда да се преструва. С новия НК тя показа истинския си образ - страхлив, злобен и отмъстителен. Готов за разправа - не само с полицейски щитове и палки, но и с меча на Темида.

"Атака" ще крепи до последно кабинета", коментира в "Стандарт" социологът Васил Тончев. Сега се внушава в обществото идеята за избори 2 в 1 през месец май, които да елиминират "Атака". Но готовност за избори няма, въпреки че според досегашните социологически данни партията на Волен Сидеров наистина би изпаднала от парламента. Но такива би ги предизвикала единствено именно "Атака". А тя, разбира се, няма интерес от това. Стига депутатите й да останат верни на Сидеров.Засега, за разлика от миналите два мандата, бегълци от парламентарната група на Сидеров няма.

"Реформаторите станаха "присъдружна" организация на ГЕРБ", е озаглавено интервюто в "Монитор" с проф. Петър-Емил Митев, социолог. Той посочва, че координацията и сближаването на традиционната десница с ГЕРБ, което беше вече обявено, очевидно под натиска на ЕНП, ще бъде от полза изключително за Бойко Борисов и неговата партия. Реформаторският блок се появи като дясна алтернатива на ГЕРБ, а сега разбираме, че става негов еднофамилен съюзник. Несъразмерно по-малката електорална база, по-ниското равнище на организираност и на финансова осигуреност ще тласка "реформаторите" към положението на "присъдружна организация". Най-малкото така ще изглежда и това ще се използваот опонентите. Вероятен е отлив на десни гласове от Движение "България на гражданите" към "България без цензура", смята Митев.

450 цивилни българи са положили доброволно клетва да служат на страната си. Това са обявили за "Труд" от военното министерство. Тези мъже и жени са постъпили на служба в доброволния резерв на Българската армия. Те са готови денонощно да бъдат викани за борба с бедствия, аварии и всякакви кризи. Трябват ни повече патриоти, а не националисти, коментира "Труд". Отдавна се спори за границата между патриотизма и национализма. Едно е сигурно - патриотите обичат отечеството си, без да мразят етническите и религиозните малцинства. Гордеят се със страната си, без да винят чужденците за несгодите й. Патриотите не са гръмогласни. Крещят само националистите. Гласът им ехти от ефира и площада, но делата им са единствено в сводките на МВР.

Туроператорите вече ще бъдат задължени да предлагат към пакетите си за почивка у нас поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство, пише на първа страница "24часа". Това ще стане с промяна в Закона за туризма, която соцдепутатката Татяна Буруджиева ще внесе в парламента още тази седмица. Буруджиева е сондирала поправката с икономическото министерство и туроператорски фирми и досега не е чула възражения. Въвеждането на подобна практика ще е стъпка в посока развитие на културния туризъм у нас.

"Ще обучаваме бежанци да започнат работа", казва в интервю за "Труд" Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Той посочва нови моменти в Националния план по заетостта. По програмата "Клио" 100 безработни ще бъдат обучени и наети за охрана, поддръжка, реставрация и консервация на паметниците на културата. Има и отделна програма за безработни, придобили статут на бежанци, по която чужденците ще учат български език и ще изкарат курс по професионална квалификация. Целта е 100 от обучените бежанци да започнат работа. По друга схема продължително безработни ще бъдат наети от държавни горскии ловни стопанства за залесяване и почистване на горите. Ангелов обявява, че агенцията разполага с възможност за осигуряване на почти 22 000 работни места. Имат средства за квалификационни услуги и обучение на над 12 000 души.

"Трябват ни малко, но добри болници", отбелязва в интервю за "Преса" управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По думите й трябва да се улесни достъпът до извънболничната помощ, а в болниците да влизат хора, които наистина имат нужда от болнична помощ. Необходима е по-добре развита мрежа от доболнична помощ и високоспециализирани болници, многопрофилни комплекси. Така че пациентът, който влезе вътре, да получи пълна помощ, а не да бъде разкарван от една болница в друга. Ако се концентрира дейността в големи лечебни заведения и се насочи ресурсът на по-малко места, ще има допълнитени средства за още консумативи, за още лекарства.

"Държавните фирми затъват бавно, но сигурно", коментира в "Сега" Десислава Николова, Институт за пазарна икономика. Задълженията на държавните компании са нараснали с 2,85 млрд. лева, или с 46% за периода от края на 2009 г. до средата на 2013г. Държавните дружества, които са успели да натрупат най-сериозно увеличение на дълговете си са тези в енергетиката ив жп транспорта. Предвид структурните дисбаланси и трупаните с години проблеми в двата отрасъла и нежеланието за болезнени реформи огромните и постоянно растящи дългове в тях не би следвало да учудват никого. Въпросът обаче е защо проблемът с дълговете остава встрани от общественото внимание, при положение че в крайна сметка дълговете на държавните фирми се плащат не от някого другиго, а от данъкоплатците, било то рано или късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase