Снимка: БТА, архив

Полицаят от свадата с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, не е пострадал тежко. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по БНР.

„Още вчера вечерта и цяла нощ са извършвани процесуално-следствени действия под ръководството на прокуратурата, иззети са записи от охранителните камери, взети са обяснения от свидетели и скоро ще стане ясна обективната истина, какво точно се е случило, а дали има престъпление или не ще определи прокуратурата“, заяви още той. 

Както Dnes. bg писа прокуратурата разследва поредния скандал с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Снощи националистът и депутати от партията му участваха в словесен сблъсък в самолет за морската ни столица с културното аташе на Франция, а по-късно, вече кацнали, участваха в спречкване с пътници на летището. Днес се оказа, че при свадата са пострадали двама души - Димитър Бахнев и полицаят от "Гранична полиция" Костадин Колев.

Още по темата
Има напредък по разследванията на двойното убийство вчера във Варна, както и на убийството на Хюлия Маджар, обяви още Цветлин Йовчев.

„И по двата случая се извършват нужните действия, има напредък, очаквам да има резултати съвсем скоро. В случая с Хюлия категорично не става дума за откуп, тази версия е отхвърлена още в първите часове на разследването, по-скоро става дума за битово убийство“, обясни вътрешният министър, но отказа отказа повече подробности с мотива, че всяка една „непремерена информация може да повлияе на разследването“. 

Относно продължаващите протести с искане за оставка на кабинета, Йовчев призна, че се чувства „все по-добре като част от това правителство“.

„Мисля, че в една изключително тежка ситуация ние успяхме да направим доста за държавата и обществото въпреки виковете "Оставка". Виковете "Оставка" започват да стават от все по-малко хора и мисля, че все повече хора от българското общество осъзнават, че правителството прави неща, които са положителни“, коментира той.

Относно промените в сектор „Сигурност“ вътрешният министър каза, че има проект, който дава рамката на закон за защита на националната сигурност и е разработен от работна група, създадена със заповед на министър-председателя.

„В проекта се решават няколко основни въпроса. Първото е да се дефинира кои са елементите от системата за националната сигурност. Да се дефинират техните правомощия, техните отговорности. Не на последно място правомощията и отговорностите по отношение на управлението на системата. Така че това е един необходим закон. Към Съвета по сигурност са необходими още две звена. Едното е аналитично, което ще събира цялата информация и ще прави анализ на риска. Другото звено е като един ситуационнен център. Това е мястото, където при възникване на криза министър-председателят ще може да управлява кризите, с екип, който му е предложен или който той е избрал“, разясни Йовчев.

Той призна, че ако е имало такъв център, бежанският натиск е щял да бъде дефиниран като риск отдавна.

Според него условията в центровете за бежанци непрекъснато се подобрят.

„В момента има български граждани, които живеят в по-лоши условия от тези, които ние осигуряваме на бежанците“, коментира още Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase