Снимка: архив, Dnes.bg
fallback

Няма да има увеличение на данъците, заяви председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев в ефира на bTV. Увеличаването на косвените данъци не е в програмата нито на ДПС, нито на  програмата на кабинета „Орешарски”, заяви той.

„Нормално е БСП да заявят своите партийни намерения, но нека припомня, че нямат 121 депутати”, допълни той.

Цонев коментира, че БСП и ДПС имат коалиционно споразумение и това е програмата за управление на кабинета.

Припомняме, че в интервю преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите в размер на над 2 700 лева от 2015 година.  Единна ставка на данъка беше въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски беше финансов министър в този кабинет.

"Данък богатство" не е новост в Европа - тя беше в основата на предизборната програма на социалиста Франсоа Оланд. След избирането му за президент на Франция обаче Конституционният съвет на страната отмени данъка заради формулировката на законопроекта. Предложението беше преработено и на 29 декември беше одобрено от съда. Така най-високите доходи на французите ще бъдат облагани със ставка от 75%.

Плоският данък беше коментиран и от експертите Мика Зайкова и Иван Нейков в сутрешния блок на bTV. За тях той не води нито до по-високи заплати, нито до повишаване на инвестициите, макар донякъде да е довел до ръст на събираемостта.

"Всичко показва, че или не знаем какво правим, или изпълняваме обещания, без да се мисли", смята бившият социален министър Иван Нейков. За него идеята на Сергей Станишев за въвеждането на различна, по-висока ставка, е популистка и се разчита на късата памет на хората.

Плоският данък нямаше търсения ефект – повече работни места и повишаване на потребителското търсене, припомни и Мика Зайкова. За нея плоският данък не е популярен в Европа, защото прави „бедните по-бедни, а богатите – по-богати”.

Няма политика по доходите

Политика по доходите няма от години, коментираха още социалните експерти. Мика Зайкова заяви, че е важно създаването на такава политика, защото "не може вечно да сме бедни, потреблението да е толкова ниско".

Голямото майчинство е бич, коментира от своя страна Нейков и обясни, че за две години в много професии майките изостават много от своите колеги и за тях дилемата е собствено развитие или отглеждане на дете.

"Това е недопустим избор", коментира още той. За него решението е по време на майчинството жените да имат възможност да работят дистанционно – паралелно, докато гледат детето си.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Иван

преди 10 години

Смях....2700 е нормална работна заплата в международна компания, при това средно управленско ниво и то предимно в София. И това ако са богатите българи, здраве му кажи. Да не говорим, че се броят на пръсти.Този данък просто няма почва у нас. Не може да налагаш данък Богстство на наети служители.

26

void

преди 10 години

Когато един млад специалист е решил да остане да работи в родината си, след като е инвестирал 20 години от живота си в учене, специализиране, стаж и къртовски труд за да стигне до там, че да изкарва едни смешни 1400 евро, които са по-малко от половината, които би получил в чужбина; та когато на същия този българин му кажеш, че ще плаща повече данъци защото е успял - сигурен съм, че това безкрайно ще го мотивира да остане да работи за просперитета на страната си. Да живее социализма! Да живее БКП

25

Защо са данъците

преди 10 години

за да се осигури услуга от държавата, която е уж безплатна - армия, милиция, здравеопазване, пътища и други най вече в БГ социални разходи. Значи първо всеки който получава до 10 000 на месец в бг с малки изключения( в държания сектор) изкарва парите си с акъл и в момента плаща около 1500 лева данъци, срещу които какво получава повече безработни на държавна издръжка, малака сигурност, лошо здравеопазване . А сега ми кажете като се дигнат данъците колко от тези хора ще останат в БГ?

fallback