Снимка: архив, БулФото

Контролните органи на Министерството на финансите вече могат да налагат глоби за автобуси, в които няма касов апарат.

Предложението на депутатите от Комисията по транспорт към парламента да се удължи срокът за поставяне на фискални устройства в автобусите не мина през зала през декември поради липсата на достатъчно време.

Текстът беше приет на първо и второ четене единствено в рамките на комисията и предвижда фискални устройства в автобусите да бъдат задължителни след 30 юни 2014 година. На този етап обаче от вчера всички компании, занимаващи се с автобусни превози, са задължени да имат касови апарати в превозните средства.

По данни на бранша едва 1200 автобуса за междуградски превози са снабдени с касови апарати. В останалите близо 6 хиляди все още не са инсталирани устройства за връзка с Националната агенция за приходите (НАП). Превозвачите са несигурни дали да поставят устройства в автобусите си, защото не изключват възможността изискването да отпадне.

„Самият срок за поставяне на устройствата бе удължен на няколко пъти, а това от своя страна разколеба превозвачите, които не знаеха дали да инвестират в касови апарати - един касов апарат е приблизително на цена от 200 лв. за брой. Създаде се впечатление, че законът като цяло може да бъде отменен, тъй като браншът не е готов да отговори на изискванията“, коментира депутатът от БСП Петър Мутафчиев пред Investor.bg.

Според него този закон сам по себе си представлява една допълнителна тежест за бранша.

„Този закон, който бе приет от ГЕРБ, вероятно е обслужвал интересите на производителите на касови апарати. Беше приет през 2012 година без ясна визия за това има ли на пазара достатъчен брой произведени касови апарати, браншът има ли нужните средства, за да инвестира в поставянето им“, допълни Мутафчиев.

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, защити тезата, че е било правилно срокът да бъде удължен, но и бе категоричен, че браншът е трябвало да се опита да спази закона.

„Безотговорно е да се говори, че превозвачите не са имали достатъчно време, тъй като срокът беше удължен няколко пъти за близо 2 години“, заяви той.

Има ли възможност изискването да отпадне, четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase