Надежда Нейнски. Снимка: архив, Булфото

С Реформаторския блок не сме се скарали. Истината е, че отново не се разбрахме, обяви неформалният лидер на  "Синьо единство" и евродепутат Надежда Нейнски.

По думите й създаването на "Синьо единство" не е било с цел да участва в някаква коалиция.

Още по темата
"Участвала съм в най-различни коалиции и не виждам разлика в предлаганото в момента и това, в което сме участвали. През годините тези коалиции показаха редица слабости", коментира тя пред Нова тв.

Попитана защо не са се присъединили към Реформаторския блок, тя заяви, че има няколко неща, на които те държат и които не са получили подкрепа и разбиране.

"Единият проблем е да се направи прочит на миналото - не да се рови в стари рани, а да се стъпи върху слабостите, които имаше десницата. Това, което взриви преговорите и отношенията помежду ни, беше желанието в Реформаторския блок да има партийни квоти, а ние искахме равнопоставеност", каза Нейнски.

По думите й тя не е съгласна и с оформилите се две тенденции – центристка и дясна в Реформаторския блок.

"Аз съм представител и лице на дясна политика и няма как да приема да бъда част от една центристка политика", бе категорична Нейнски и допълни: "Подменя се опитът на десницата и се припознава центристка политика, която в момента ние смятаме, че няма шанс да бъде алтернатива на съществуващото в България".

Тя категорично отрече с Радан Кънев да имат личен конфликт, а просто имат различия по определени теми.

"Нямаме лични конфликти с Радан Кънев. Имаме различия по отношение на това как да се водят определени битки", поясни тя.

Надежда Нейнски се съгласи с тезата, че сами не могат да участват на избори, но заяви, че трябва да се види каква е цената на събирането, защото според нея последните избори са делигитимирали всички варианти на коалиции.

"Очевидно се чака реална промяна, а за да претендираш, че си Реформаторски блок, то трябва да покажеш умения да реформираш първо себе си", добави Нейнски.

В края на януари месец ще станат ясни бъдещите стъпки на "Синьо единство", обеща тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase