fallback

Вътрешният министър Цветлин Йовчев смята, че не би трябвало на хората да се раздава оръжие за самотбрана, коментирайки проекта за нов Наказателен кодекс (НК), в който се дава право на гражданите да се защитават.

"От една страна да се даде възможност на хората да защитят себе си, близките си, а от друга страна това да не даде възможност да се отиде в другата крайност - да се позволи на хора да употребяват оръжие не в съответствие със закона. Лично аз съм противник на това да се разширяват обхвата и възможностите за носене на оръжие", каза МВР шефът в Шумен.

Той допълни, че за българина като цяло не е характерно насилието. Вицепремиерът заяви, че е привърженик на това да се ограничават възможностите за притежаване на оръжие.

"Не мисля, че оръжието само по себе си може да разреши проблемите, включително и тези, свързани с престъпността", каза Йовчев.

Според него, подходът не би трябвало да бъде насочен към това да се раздава на хората оръжие и те сами да се пазят.

"Подходът трябва да бъде насочен към това да се изгради система, която да гарантира сигурността на хората и обществения ред", каза той.

Министърът смята, че новият проект на НК е добър и изрази надежда, че редица въпроси ще бъдат дебатирани в рамките на обсъждането и ще бъде взето добро решение по проблема.

По думите му като цяло ресурсът на МВР е достатъчен за противодействие на престъпността.

"В момента голяма част от ресурса на МВР е насочен към допълнително усилване на наблюдението и охраната на границата и е ангажиран и към охрана на протестите. В такава ситуация не можем да бъдем толкова ефективни, колкото бихме желали", призна Йовчев.

"Битовата престъпност е бич, с който трябва да се справим. Чака се влизането в сила на новия Закон за МВР, който да позволи по-широкото сътрудничество с гражданите", допълни той.

Според статистиката над 130 000 посегателства срещу личността и собствеността на гражданите са регистрирани през 2012 г.

Вътрешният министър обяви още, че догодина няма да има възможност за подновяване на автопарка на полицията.

"Това, което ще се направи е увеличение на заплатите в МВР с 5%", каза още Цветлин Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

251

Анонимен

преди 7 години

Само това липсваше - оръжие за всички...:(((

250

ognyanz

преди 10 години

Всеки трябва да има право да защити с оръжие живота и имуществото си. Така ще се гарантира на практика възможността на значителна част от населението да осигурява прехраната си с труд. Какво е направила държавата за селския стопанин, който дори двора и къщата си не може да опази от кражби. Има ли той стумул да работи, щом всеки може безнаказано да влезе и да краде? Нека всеки да може да притежава поне дългоцевно оръжие ( с което няма да отиде в кръчмата), тогава и кражбите ще намалеят.

249

Sensey Potashaka Poc

преди 10 години

МВР шефът против "оръжие за самоотбрана"Иска система, която да гарантира сигурността на хоратаИ аз искам такава система, но явно управляващите разбирачи са против нея, след като за четвърт век не пожелаха да я реaлизират. Ха сега да видим този професор дали само плямпа или наистина ще направи нещо такова, че да не ходим със запасани пищови на кръста. Чакаме да видим.

fallback