Лютви Местан Снимка: архив, Булфото

Много искам 2013-а да сe запомни като годината, в която си отива последният месия, защото политиката ни не се нуждае от месии, нуждае се от много повече нормалност. Това заяви в предаването „Годината" по Дарик лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Има много лесна оценка за изминалата годината, че е годината на политическа криза, на протестите. Това на пръв поглед е вярно, но ние имаме една по-различна, по-оптимистична оценка за 2013-а година. Смятаме, че това е годината на болезнените усилия за нормализирането на политическия процес. Говорим за болезнените усилия и на гражданското общество да се излекува от много тежката политическа криза, която смятам, че е продукт на управлението на надявам се на последния месия в българската политика", добави Местан.

По думите му този, който е причина за болестите на българската демокрация през последните четири години, не може да се осмисли като лечението на заболялата политическа система.

Лютви Местан отново подчерта, че от Движението първи са заявили тезата, че евроизборите догодина ще са показател за това дали трябва да има предсрочни парламентарни избори: „Няма смисъл да мерим политическата си тежест с митинги и контрамитинги, протести и контрапротести. Ако двете партии, които стоим зад кабинета „Орешарски" спечелим тези евроизбори, това ще означава автоматично прелегитимиране на една проблематична от гледна точка на съотношението на силите в 42-рото Народно събрание власт".

Той отправи една молба - да се мерят съотношенията на силите на изборите за евродепутати без гласовете на "Атака":

„Аз категорично няма да причисля гласовете на "Атака" към управляващите от БСП и ДПС, защото твърдя, че "Атака" не е част от управляващото мнозинство въпреки ролята им за осигуряване на кворума. Но понеже чувам, че и Бойко Борисов, и Реформаторският блок непрекъснато повтарят, че "Атака" са част от управляващото мнозинство, надявам се и те да не броят гласовете на "Атака: в своята кошница, коментира Местан.

Запитан не е ли логично, ако спечелят повечето гласове, да поискат предсрочни избори, Местан коментира: „Те биха били нелогични при спечелени европейски. Тук партийният егоизъм, свързан с предсрочни парламентарни избори, не трябва да е водещ, защото изборите сами по себе си не са решение на който и да е въпрос. Няма смисъл предсрочно да се прекратява мандат особено ако при едно толкова представително проучване на реалните настроения в българското общество се окаже, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase