Петър Савов, Радан Кънев и Мартин Димитров. Снимка: ДСБ

Сдружение национален съюз "Единство", част от партията "Синьо единство", се договори с ДСБ да остане в Реформаторския блок.

Споразумението за сътрудничество беше подписано днес от председателя на сдружението Петър Славов и от Мартин Димитров, който вчера обяви, че е готов да се раздели с формацията на Надежда Нейнски, но няма да напусне Реформаторите.

Обяснението и на Славов, и на бившия син лидер за решението им е опасността "Синьо единство" да не подпише утре коалиционното споразумение на Реформаторския блок.

Още по темата
Сагата в дясното пространство започна през уикенда, когато лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска спиране на преговорите със "Синьо единство" по две причини. Едната е, че само те имат различна позиция от останалите пет партии в блока.

Като втора причина Кънев посочи медийните изяви на Надежда Нейнски, която изнасяла от кухнята на Реформаторите информация за преговорите между политическите сили в обединението. След него и СДС поиска да се спрат преговорите със "Синьо единство".

От сдружение "Единство", което беше създадено от бивши седесари, преди да стане факт партията, в която след това се вля, обаче настояват да участват в Реформаторския блок.

"Виждайки какво се случва през последните дни с партия "Синьо единство", аз като председател на сдружението потърсих контакт с ДСБ, за да намерим вариант да останем в Реформаторския блок. Сега "Синьо единство" няма мандат да подпише споразумението с блока и защото се опасявам, че утре вратата на Реформаторския блок ще се затвори за сдружението, преподписахме споразумение с ДСБ за сътрудничество и така разчитаме на участие чрез гражданската квота на реформаторите", обясни мотивите си Петър Славов.  

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който хвърли оставка от поста си преди повече от година, защото имаше искане за разделяне на Синята коалиция, коментира, че бъдещето на дясното минава само през обединението им.

"Реформаторският блок е надграждане на Синята коалиция, партия "Синьо единство" беше създадена с цел създаване на обща дясна партия, която сега вече се казва Реформаторски блок, така че никой от нас няма нито един аргумент да не участва в него", настоя той.

Нито Димитров, нито Славов обаче дадоха категоричен отговор на въпроса дали подписаното днес споразумение означава, че те напускат партията на Нейнски.

"Ако "Синьо единство", както вече показа, няма намерение да влиза в Реформаторския блок, няма какво да правим там, защото тази партия беше създадена като катализатор за обща дясна партия", отговори Димитров.

От своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев обеща, че Реформаторският блок няма да затвори вратите си за никого.

"Днес даваме ясен знак към всички членове на "Синьо единство", че Реформаторският блок е отворен и то за всички граждани и в момента двама българи с добра политическа кариера дават заявка да се присъединят към нас", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase