Кметът Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото
fallback

За момента няма притеснение по отношение на сроковете за изграждане на завода за отпадъци, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет.

Столичният кмет категорично заяви, че тя няма да се подаде на натиска да подпише договора за изграждане на завода без становището на Европейската комисия.

Само преди дни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова призна, че страната ни може да загуби 200 млн. лева по оперативна програма "Околна среда", с които се строи заводът, ако Европейската комисия установи нередности при избора на изпълнител и спре плащанията по проекта.

Oще по темата
В края на ноември трябваше да бъде подписан договор между Столичната община и изпълнителя, но той не беше подписан заради получен сигнал в ЕК и предупреждение от Брюксел, че ще поиска обоснован отговор как е проведена поръчката.

Михайлова заяви още, че ако Софийска община е убедена в своята правота при избора на изпълнителя, може да подпише договора. 

Фандъкова заяви днес, че няма да се поддаде на натиска и няма да позволи сключване на договора преди окончателното становище на Брюксел. "Няма да подложа София на риска да загуби тези средства, при положение че те се отпускат от Европейската комисия", мотивира се тя.

Кметът припомни, че Върховният административен съд е излязъл с решение, с което потвърди класирането на участниците в процедурата за строителство на завода.

"Към момента в България няма пречка за подписване на договора. Изпълнителят е предоставил всички необходими документи. Имаме готовност да пристъпим към подписване на договора веднага след като получим становището на ЕК”, обясни Фандъкова.

Тя каза още, че на 28 ноември в общината е пристигнал имейл от дирекцията по регионално развитие в ЕК, в който се съобщава за внесената от някои от кандидатите жалба в ЕК.

В имейла се посочвал фактът, че се оспорва действителността на референциите, подадени от кандидата за построените от него инсталации в Кипър и в Германия. "Поисках да бъдат потвърдени тези референции и цялата информация по тази тема е в ЕК", каза още столичният кмет.

Фандъкова посочи още, че първият етап от проекта е изцяло завършен, има построени две инсталации и те започват функционирането. Срокът за проектирането и строителството е 19 месеца и всички дейности по него трябва да приключат в края на 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

иван

преди 9 години

Поредната далавера да прилапат тези пари. Защо никой не вижда кой е назначен за директор на завода и кои са фирмите участници . Николай Савов ,човека който източи кремиковци и човека заради когото почнаха трима души при аварията преди години. Човека който съдът призна за виновен за този авария. Всеки ползва гугъл и може да напише това име. Най големия престъпник ще разпределя парите за завод. Е няма по голямо нахалство! !!!!!

27

ДОН КОРЛЕОНЕ

преди 10 години

ГЕРБЕРАСТКАТА *** НЯМА ДА МОЖЕ ДА ЛАПНЕ ОТ ЗАВОДА И ВСИЧКИ ГЕРБЕРАСТИ СА БЕСНИНЯМА КАК ДА СТАНЕ АМА ДОКАТО ИМА *** ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ ШЕ ЛАЯТ, ШЕ ПЛЮЯТ И ЩЕ ХАПЯТ. ТАКА ЧЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ОЩЕ ЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ ГЕРБЕРУГИТЕ ТЕ ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ С МУТО-ПОЛИЦЕЙЩИНАТА

26

Гербудзъби

преди 10 години

Мутрите нямат интерес да има такъв завод, само хората имат. Бойко затлачи завода 10 години.Сигурно го уважават браточките.

fallback