Снимка: архив, Булфото

Проектът за завода за боклук в столицата предизвика спор между депутати от БСП и ГЕРБ. Двете парламентарни групи буквално се редуваха да дават изявления в кулоарите в парламента.

Левицата изрази своята загриженост, че проектът за завода се бави изключително и има опасност да се загубят европейски средства по ОП "Околна среда". Социалистите припомниха цялата сага около завода.

Всеки ден забавяне е критичен от гледна точка изпълнение на проекта и финансирането по ОП "Околна среда", заяви Деница Караджова от левицата. Тя обясни, че други общини, кандидатствали по същата програма с идентични проекти, вече използват своите съоръжения.

Караджова изрази съмнения, че Столичният общински съвет може да се справи с проекта.

Даваме този брифинг с изключителната тревожност, че този проект може да бъде провален, заяви депутатът от левицата и бивш общински съветник Жельо Бойчев. Той призова да се вземат бързи мерки, за да не се стигне до негативен сценарий.

На 10 октомври 2013 г. ВАС се произнесе окончателно и потвърди направения избор за изпълнител на проекта, но Столичната община не е подписала договора, заяви Караджова. Срокът за изпълнение на договора е 19 месеца, обясни още Караджова.

ГЕРБ не пропусна да отговори на критиките. Александър Ненков прехвърли темата върху съпругата на Сергей Станишев – Моника Станишева. Депутатът се върна на тезата на опозицията, че тя е създала фалшива криза с боклука през 2009 година. Ненков определи обвиненията като „евтини“ и ги нарече опит за насаждане на напрежение. Няма да има криза. Заводът за боклук ще бъде построен в следващите месеци и години, увери Ненков.

Веднага след него пак се включи бившият общински съветник, сега депутат от левицата, Жельо Бойчев. Кой ви пречеше четири години при абсолютно мнозинство в СОС, попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase