Александър Методиев. Снимка: архив, Булфото

Депутатът от ДПС Александър Методиев, станал известен като Бат Сали, призна, че е заменил евтина ливада за скъп и апетитен терен в центъра на Самоков.

Заменката е направена през 2005 година, когато той като общинар е взел три декара урегулирана земя след замяна на гола селска ливада.

Още по темата
При замяната ливадата на настоящия народния избраник е била оценена на малко над 92 000 лв. за площ от 3 декара, докато теренът, отново 3 дка, в центъра на Самоков, с прилежащата инфраструктура, е бил оценен на 96 хиляди лева. Това пише в заповедта на община Самоков.

За справка цените на ливадите у нас вървят между 300 и 1000 лв. на декар. Което в най-изгодния за депутата случай би означавало, че ливадата му е 3000 лева, а не 92 000, каквато е цената на замяната всъщност.

Методиев потвърди пред Нова телевизия, че е заменил земята на такава ниска цена и уточни, че по онова време искал да се занимава със земеделие. По думите му тогава частните имоти в района вървели от 30 до 120 евро на квадратен метър, докато общинските се продавали на цени от 15 до 30 лв.

Парцелът, който получил, пък бил в близост до циганския квартал на Самоков, а не в центъра на града.

"Не виждам нищо нередно в това, че е направена замяната. Направени са всички процедури по замяната", коментира той и припомни, че преди 2007 г. около Самоков се продали имоти на завишени земи и даде пример с англичани, които масово купували земи в региона.

"Тогава беше възхода в скъпите цени на имоти в Самоков, защото се очакваше стартирането на Супер Боровец и се очакваше да има продажба на имоти и след това", обясни Алексъндър Методиев.

Той призна, че когато бил общински съветник, са направени много такива заменки и се обиди, че фокусът на медиите е съсредоточен само върху неговите имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase