Вносителят на Закона за хазарта Йордан Цонев. Снимка, архив: Булфото

Парламентът прие окончателно Закона за хазарта. Целта е големите оператори да се лицензират у нас и така да плащат данъци тук.

Аз смятам, че законът ще постигне това, обясни председателят на бюджетна комисия и вносител на промените Йордан Цонев.

Всички онлайн залагания ще се облагат с 20 на сто от разликата между залози и изплатени печалби. Законът е добър, мисля, че ще накара големите компании да плащат данъци тук, пожела си вносителят.

Още по темата
След предложение на Георги Кадиев от БСП, което се прие с гласовете на ГЕРБ, се запази старият режим за облагане на офлайн хазарта. Компаниите, които оперират на този пазар, ще плащат 15 на сто от събраните залози.

Цонев нарече предложението на Кадиев неработещо. Той защити въвеждането на еднакъв режим за онлайн и офлайн хазарта и обясни, че намира подобна мярка за по-справедлива.

Има само две компании, които работят офлайн – тото и още една частна компания. Същата частна компания вече има лиценза онлайн. Ще остане само тотото, всички останали ще минат на по-ниския данък, каза председателят на бюджетната комисия в НС.

По думите на Цонев едва ли ще има постъпления от предложението на Кадиев. Но дано пък да има, допълни той.

10 на сто от внесените данъци от хазарт ще отиват за култура, реши парламентът при приемането на Закона за хазарта. Предложението беше направено от Вежди Рашидов от ГЕРБ.

За него се застъпи и Георги Кадиев от БСП. Цонев не можа да каже колко ще бъде тази сума. Едва ли ще бъде колосална цифра, по-добре да има един жест на внимание към фонд "Култура", към талантливите деца на България. Мисля, че този законопроект е пример как сътрудничеството между различните ПГ, в това число и опозицията, може да подобри един закон, отбеляза още Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase