Снимка: архив Булфото

40 540 души са били освободени от държавната администрация  в периода август 2009 - март 2013 г. 551 от тях са възстановени след обжалване в съда. Това сочи доклад на председателя на  временната анкетна комисия за установяване на грубо партизиране в държавната администрация в периода 2000-2013 година Таско Ерменков. Данните са получени от министерства и други ведомства.

Бавят се отговори от Министерството на финансите, Националната здравноосигурителна каса, Държавната комисия по хазарта. От общия брой,  6070 са освободените от ръководни постове, а 17 930 са държавните служители.

В 27 областни управления са освободени 894 души. След обжалване в съда са възстановени 12 души. В 15 държавни служби, комисии и агенции са освободени общо 6394 служители, от които 39 са били възстановени след обжалване в съда.

От Министерски съвет и 16 министерства са освободени общо 31 708 души, 500 от които са били възстановени след обжалване.

Тези цифри са стряскащи и говорят, че предишните четири години е имало мащабна подмяна на кадрите, каза Ерменков, цитиран от пресцентъра на парламента.

Заради многото информация и данни, които се нуждаят от уточняване и обработване, депутатите от комисията предлагат на парламента да удължи работата на Временната комисия с още 2 месеца. Комисията е поискала информация и от инспекторатите към министерствата, за да засече данните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase