Снимка: архив, shc.hu

Законът за партиите трябва да се промени, тъй като в момента дава неограничена свобода за харчене на партийните субсидии. Това заяви пред БНТ председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той призова да се въведе списък с позволените разходи за политическите партии.

Сегашният Закон за партиите стриктно следи приходите им, но на практика оставя без детайлен контрол техните разходи. Това пречи на Сметната плата да прави по-задълбочена проверка на харчовете в политическите централи и на техните лидери, заяви Валери Димитров.

"И тука вече се появява проблем. Няма достатъчна отчетност, няма достатъчна публичност, защото партиите не са задължени да дават публичност и да оповестяват всички свои разходи. В момента разходите на партиите са в един общ генериран вид се съдържат в техните годишни финансови отчети", заяви Валери Димитров.

Още по темата
 За да бъде ефективен контролът, трябва да има регламентация на разходите, които една партия може да прави, като подготовка и участие в избори, издръжка на структурите по места и на централно ниво, и провеждане на обществени прояви, посочи Димитров.

"В момента няма забранени разходи за партиите. Примерно може да се зададе някакъв изчерпателен списък на позволените разходи, а останалите да не бъдат позволени. Може партията да бъде подчинена при изразходването на средства за строителство, за доставки на стоки и услуги на Закона за обществените поръчки", разкри Валери Димитров.

Сметната палата има експертния и кадрови потенциал да извади на светло всички разходи на политиците, но това може да стане след промяна в Закона за партиите, която би развързала ръцете на националния одитор, коментира още Валери Димитров.

Темата за разходите на политическите партии стана особено актуална, след като стана ясно за екзотичните пътувания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase