Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Думичките стабилна и нестабилна дават най-ясна представа каква е била и каква е сега България. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в профила си във Facebook информацията от финансовото министерство, че международната агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България, но ревизира перспективата от стабилна на отрицателна.

Анализаторите от кредитната агенция посочват като основен фактор за промяната освен слабите перспективи пред растежа и нестабилната политическа обстановка в България.

Още по темата
В съобщението от ведомството на Петър Чобанов коментират, че промяната в перспективата показва, че “създаването на политическа нестабилност и незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната”.

Борисов обаче прогнозира „страховита катастрофа“.

„От днес нататък за всички световни инвеститори България е нестабилна. Но по-страшното е, че това е сигнал към всички банкови институции и инвеститори, че се подготвя свалянето на кредитния рейтинг около март месец, което автоматично на следващия ден ще вдигне лихвите по кредитите. А като се има предвид, че само за шест месеца кредитите на България са се увеличили на над 4 милиарда, катастрофата ще бъде страховита“, пише той.

Борисов изтъква, че „независимо от оценките на Местан, Станишев и Орешарски в Боровец, че това било най-доброто правителство, безпощадно ясно става, че при правителството на ГЕРБ всички кредитни агенции са оценявали перспективата на България като стабилна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase