Снимка: архив, Ройтерс

Международната агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на 'BBB/А-2' и ревизира перспективата от стабилна на отрицателна. Запазването на кредитния рейтинг отразява стабилната фискална позиция на страната, съобщиха от Министерството на финансите.

Анализаторите от Standard&Poor's посочват като основен фактор за промяната на перспективата от стабилна на отрицателна „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи".

Вътрешното търсене се определя от анализаторите като слабо поради ниския растеж на кредитите, ограничената инвестиционна активност и високата безработица в страната, в частност високия дял на дълготрайно безработните.

Министерството на финансите споделя оценката за влошената бизнес среда и потиснатия растеж през периода 2010-2012, но не може да се съгласи с предположенията на експертите от S&P за перспективите пред растежа, посочват от ведомството. От МФ изтъкват отбелязания през третото тримесечие реален растеж на БВП от 1,5% на годишна база.

Министерството на финансите счита, че основните опасения на Standard&Poor's са повлияни от нестабилната политическа ситуация в страната през отминаващата година. Агенцията оценява политическото развитие през 2013 г. като предизвикателство, отчитайки наличието на политическо напрежение в страната, както и необходимостта от засилване на дейността на институциите в областта на съдебната система и обществените поръчки, което всъщност съвпада с приоритетите на правителството, посочват от ведомството на Петър Чобанов.

Промяната в перспективата показва, че създаването на политическа нестабилност и незачитането на легитимни резултати от демократичния процес се отразява на оценките за страната, изтъкват още от финансовото министерство. В доклада на S&P се отбелязва, че подобряването на политическия климат в страната би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което от своя страна ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.

„Предприетите още в първите месеци от мандата на правителството стабилизационни мерки са насочени към възвръщане на ролята на правителството като надежден бизнес партньор, извеждане на икономиката на страната по пътя на устойчив растеж и подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила за уязвимите слоеве на обществото“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.

„Вече са факт редица мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и насърчаване на икономическия растеж, след продължителен период на потискане на инвестиционната активност, чието приложение ще облекчи значително работата на бизнеса и ще подобри достъпа до публични услуги", изтъква финансист номер 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase