Снимка: Булфото, архив
fallback

Коалиция за България внесе проект за нов Изборен кодекс, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя оглавяваше и времената комисия за изработване на нови изборни правила.

На следващите избори за първи път ще се гласува за личности, коментира тя, защото в кодекса е предвидено преференциално гласуване.

Oще по темата
Избирателите ще могат да пренареждат листите, а прагът на преференциалния вот, заложен в новия кодекс, е седем процента.

Готови сме да чуем аргументи и да търсим консенсус за приемане на преференция, която до осигури възможност на хората да избират своя кандидат, заяви Манолова. Тя беше категорична, че интегралната бюлетина остава.

Интегралната бюлетина е едно от нещата, от които няма да отстъпим, отсече Манолова. Освен преференциален вот ще се въвежда поетапно и машинното гласуване.

Първоначално то ще бъде паралелно заедно с хартиените бюлетини. Проектът предвижда и поетапно въвеждане на активна регистрация и прецизиране на избирателните списъци.

Нови правила ще има за медийната кампания, денят за размисъл остава. Наблюдателите и медиите да присъстват на всички фази от изборния процес, за да има публичност и прозрачност, разясни още Манолова.

В проекта са включени голяма част от текстовете, изработени от временната комисията. Част от тях са подобрени. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта, обясни още тя.

Заложили сме правила, които да осигурят едни честни избори и да мотивират хората за активно участие. Чрез свободни и честни избори и масово участие ще бъдат избрани органи и институции с висок авторитет, каза Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Гец

преди 10 години

Груба грешка

23

Анонимен

преди 10 години

А един свирчок както съм измръзнал дали могат да ми предложат

22

Анонимен

преди 10 години

Кодекса на сестра Галева и Моника Станишева. Този кодекс да си го набият отзад!

fallback