Пламен Орешарски и изпълнителният директор на "Уестингхаус"Дани Родерик. Снимка БТА

„Уестингхаус“ е напълно отдаден на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката.

Така президентът и главен изпълнителен директор на компанията Дани Родерик благодари за избора на правителството да строи 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология.

По-рано в Министерския съвет в присъствието на премиера Пламен Орешарски, Българският енергиен холдинг и "Уестингхаус“ са сключили споразумение, което ще даде възможност в следващите до 9 месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономически параметри на проекта.

"Запазвам надеждата, че това няма да стане в последния момент, а подготвителната работа ще бъде извършена в по-кратък период", заяви премиерът след срещата.

Още по темата
Орешарски каза още, че проектът няма да ангажира бюджетни средства и ще бъде кредитиран дългосрочно. Параметрите на кредитирането и комбинацията за това предстои да се уточнят.

"Ще направим всичко възможно те да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи, които сме набелязали, от 2016 година да започнем фактическото изграждане.", заяви Орешарски.

Както Dnes.bg писа, вчера енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че се предвижда инвестиция от японската „Тошиба Корпорейшън“ до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и „Уестингхаус“ за получаване на външно финансиране от американската Ексим банк и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Президентът на „Уестингхаус“ увери, че компанията смята да изгради у нас един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти. По думите му бъдещият 7-ми блок ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност в България.

"Много е важно през идните години да бъдем много продуктивни в нашата дейност, да следваме принципите на възможно най-голяма прозрачност през предстоящата ни работа. Много съм доволен от реакцията на българските агенции в сектора и на българското правителство, и взаимодействието с българската страна", добави Дани Родерик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase