Депутатът от БСП Румен Гечев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Според депутата от БСП Румен Гечев управляващите са изпълнили над 80% от предизборните си обещания.

По данни на НСИ и Евростат октомври тази година спрямо октомври миналата година имаме икономически растеж и в някои подотрасли като електротехника, електроника,  е над 30%, заяви той по бТВ тази сутрин.

Депутатът подчерта, че за развитието на икономиката се съди по два ключови показателя - продажбите на дребно и строителството.

Oще по темата
"Частното потребление е нараснало със 7% в сравнение със същия период миналата година, но истината е, че строителството все още се свива, макар и малко", отбеляза Гечев.

Според него на това се дължи и увеличаващото се доверие в управляващите, за разлика от намаляващата подкрепа за ГЕРБ.

Румен Гечев обвини бившите управляващи в неадекватно поведение.

"Те имаха много добро наследство като икономически растеж и финансови показатели - фискален резерв от 4 млрд. лв., финансова система с рекордно нисък държавен дълг, икономическия растеж за 2008 г. беше рекордно висок", припомни народният представител.

Според него грешката им, която те сами са си признали е, че вместо да предприемат мерки за подкрепа на българската икономика с публични разходи, тогавашният финансов министър Симеон Дянков е решил да незабавно да премине към политика на затягане на коланите, която е влошила вече очертаващите се тенденции на икономическа криза.

"В България през 2009 г. И 2010 г. се правеше обратното на това, което се правеше в САЩ, Германия, Италия и Япония, където правителствата започнаха да наливат повече средства от бюджета в реалната икономика, за да омекотят удара на кризата", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

Каквото и да си говорим България си обича социалистическите правителства. Дори и тези некадърници да си подадат оставка , рано или късно пак ще ги изберат. Абе, мазохисти сме.

16

Анонимен

преди 10 години

По принцип съм с лява политическа ориентация,но подобни на този и синчето му не мога да понасям!

15

х

преди 10 години

Този само да си отвори устата и знам, че лъже.

fallback