Премиерът на срещата си с Пецина. Снимка: Министерски съвет
fallback

Премиерът Пламен Орешарски изрази разочарованието си от страни в Евросъюза, които спъват влизането ни в Шенген.

На среща с вицепремиера и вътрешен министър на Чехия Мартин Пецина министър-председателят ни посочи, че "с известно разочарование наблюдаваме реакциите на някои държави, които по-скоро решават вътрешни проблеми с позициите си".

Той изтъкна, че страната ни на сегашния етап технически е готова за членството.

"По-важното е да извоюваме доверието на партньорите и ще продължим да работим в тази посока. Някои процеси в ЕС се случват бавно, в това число и промяната на стереотипите", отбеляза Орешарски.

На свой ред Пецина заяви категоричната си позиция за запазване на правото на свободно движение на хора в ЕС, както и за разширяване на Шенгенското пространство.

"Смятаме за несправедливо България и Румъния да са извън Шенген", каза той.

На разговорите премиерът Орешарски благодари за оказаната ни финансова помощ от Чехия за справяне с бежанската вълна, като посочи, че предоставена навреме тя има двоен ефект.

Той обаче изтъкна необходимостта от по-цялостна концепция на Еврокомисията и на държавите-членки по отношение на миграционната политика и изрази надежда по време на предстоящото гръцко председателство да бъдат предложени работещи решения.

"Нещата какво се прави с бежанците, влезли на територията на Европейския съюз, са доста неясни, но сме сигурни, че решаването на проблема не може да бъде оставяно само на държавата, в която те се намират", съгласи се министър Пецина.

Чешкият вицепремиер каза, че страната му ще продължи да оказва институционална и материална подкрепа на страната ни по проблема с бежанците и информира премиера Орешарски за готовността си да изпрати още през януари екип от експерти, които да работят на място съвместно с българските специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

емигрант

преди 10 години

ДОВЕРИЕ, доверие и отново ДОВЕРИЕ, др. Орешарски. Спечелете го..... , но на БГ-социалист...няма как да стане. Разбра ли , другарю?Д-О-В-Е-Р-И-Е!

42

.I.

преди 10 години

Mразя БСП/ДПС, но не виждам за какво го критикувате в конкретния случай Орешака. Всъщност лицемерието на еврочиновниците и неприемането ни в Шенген по времето на ГЕРБ допринесе донякъде за спадането на доверието към тях и оттам идването "на власт" на те тоя.

41

Анонимен

преди 10 години

Доган снощи не е спал добре и в днешните си действия через инструмента си Орешарски е малко по-рязък. Довечера Станишко ще му го издуха и утре Говорителя Орешарски ще съобщи нещо по-благо.....

fallback