Петър Стоянович. Снимка: БТА

Трябва да има условия, които да стимулират по-богатите хора в българското общество да правят дарения за културата и изкуството. Това каза в Шумен министърът на културата Петър Стоянович, съобщи БТА.

Стоянович уточни, че първо - трябва да се проучи опитът на държави, където действа закон за меценатството, второ - да бъде съгласуван с българските финансови и контролни органи, и трето - да се гарантира "по-прост и работещ механизъм". "Ако една стъпка от тези е и намаляването на данъците - може да се обмислии това, но днес не мога да го кажа със сигурност", посочи Стоянович.

Според него законът за меценатството в България първо трябва да регламентира лесен механизъм, по който желаещите да даряват да могат да финансират българската култура и освен това да има минимални основания за подозрения в непрозрачност. Това е нещо,на което аз ще държа и приемането на този закон ще бъде под директното ми наблюдение, допълни Стоянович.

Той съобщи още, че над 180 млн.лв. е бюджетът на Министерствотона културата, като сред приоритетите на държавната институция са увеличение на европейското финансиране и превръщането на меценатството в "работещ инструмент" за подпомагане на българската култура и изкуство.

Министърът на културата Петър Стоянович е на работно посещение в Шумен по покана на областния управител Венцислав Венков. В Областната администрация министърът участва днес следобед в работна среща с кметове и заместник-кметове от общините в региона и директори на културни институти от Шумен.

По-късно Стоянович бе гост на организираната от община Шумен ежегодна церемония по случай Деня на дарителите и награди най-изявените дарители от Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase