Снимка: архив, Булфото
fallback

България се намира на кръстопът, изборът е между постигането на консенсус и успешно развитие на държавата от една страна, и хаос, последван от силна ръка, независимо какъв морал и минало има - от друга.

Това каза Пенчо Хубчев, представител на фондация "Фридрих Еберт" и модератор на форум "Политически дебати" на тема "Накъде върви България?", организиран в пресклуба на БТА.

Той призова всички партии в парламента, а и извън него, да спазват законите и да имат повече морал в бъдещите им действия.

"Призовавам опозицията да спре саботирането на работата на парламента, институциите трябва да започнат да търсят общи решения на проблемите на страната като бедността, корупцията и бежанците", каза експертът.

Пенчо Хубчев призова и правителството да се вслушва внимателно в аргументите на протестиращите, на опозицията и на обикновените граждани и изрази мнение, че връщането на пушенето в затворени помещения би било грешка.

По думите му фондацията твърдо подкрепя правителството на Пламен Орешарски, "защото е лeгитимно и съставено от добри професионалисти", а премиерът и заместниците му не принадлежат към управляващите партии.

Според него искането на протестиращите за морал в политиката е безспорно, но и доста закъсняло.

"Оставката на правителството няма да реши проблема, след предсрочни избори ситуацията може да се повтори и дори да се влоши", смята Хубчев.

По думите му за решаването на този проблем са необходими промени в законите и постигането на консенсус.

"Затова призовавам протестиращите да формулират ясно какви промени в законите искат и да започнат диалог с правителството, мисля, че то е готово за такъв диалог", каза още той.

На същата дискусия проф. Петър-Емил Митев обяви, че политическият процес в България е достигнал до патова ситуация.

"Нито правителството може да убеди обществото, че управлява успешно, нито опозицията успява да убеди хората, че са необходими предсрочни избори", настоя той.

Според него поука за властта след напрегнатата политическа година може да бъде, че всяко правителство ще бъде принудено да отчита потенциалът на гражданската активност.

Има няколко възможни пътища напред, смята доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Един възможен изход е постигане на общо съгласие между неолигархичния обществен елит - политически, духовен, културен и икономически.

Втора възможност според него е появата на истинска политическа алтернатива.

"Третият вариант е стъпка по стъпка да се правят неуверени компромиси, коалиции, примесени с корупция, много стъпки напред и назад, докато в огъня на кризата не се създаде възможността за възникване на нещо ново", смята политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

anonimen

преди 10 години

каква е тази фондация,кой я финансира и какви цели има са да формира обществено мнение.Както БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ .Хем български хем хелзински хем пък комитет.Остава да се нарече и револ'юционен .ТА КОЙ финансира тези самоизбрали се хорица които раздават морал и справедливост в една суверенна държава.

12

Мистър Х

преди 10 години

Избийъти всички мусюлмани. Няма такоав нещо като добър мюсюлманин

11

верни

преди 10 години

България е на кръстопът но вярната посока е една , там от където изгрява слънцето и дава топлина и живот - ИЗТОК, ИЗТОК и пак ИЗТОК

fallback