И утре заседанието ще е удължено до 16 часа. Снимка: архив, Булфото

Работата на парламента по приемането на второ четене на закона за държавния бюджет за 2014 година отново се забави неимоверно. Днес депутатите обсъдиха параграф 6 от бюджета – за новата такса от 20% за ВЕИ-тата, предложена от „Атака“. ГЕРБ видяха във внесените от националистите предложения лобизъм.

„Да, това е лобизъм, но за обществения интерес“, отговори Николай Александров от „Атака“. Обсъжданията на параграф 6 минаха преди гласуването на член 1, в който се съдържат разчетите за приходната част, за да може в него да бъдат записани 160-те милиона лева, които би трябвало да влязат в бюджета от новата такса.

До петък ще бъдат внесени промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ, заяви Рамадан Аталай от ДПС, председател на енергийната комисия. Той обясни, че с тях ще бъдат оправени всички „безобразия на ГЕРБ“.

Вече втори ден депутатите не са приели нито един член по бюджета. Работата на НС преминава в отхвърляне на предложенията на ГЕРБ по член 1. Опозицията прави всичко възможно да бави времето. Те искат прегласуване на всяко свое предложение, взимат думата по отрицателни вотове и не спират с процедурите по начина на водене. Мнозинството направи предложение парламентът да работи до 16 часа днес и утре.

Председателят Михаил Миков се пошегува, че ако работата продължава така, депутатите ще се събират и събота, и неделя.

Депутатите доста изпускат нервите си в пленарна зала. Това да не е турска баня, изкрещя от място Станислав Иванов от ГЕРБ по време на изказване на ДПС.

На фона на постоянното бавене на работата, Цветомир Михов от ГЕРБ поиска удължаване на пленарното заседание до приемане на бюджета. Предложението беше отхвърлено.

Най-честата реплика в пленарна зала несъмнено беше: „Видях как колегите не успяха да гласуват, предлагам процедура по прегласуване“.

Страстите ескалираха значително при процедура по начина на водене на Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя трябваше да се обърне към председателстващия Мая Манолова, но използва дадената дума, за да се скара на колегите си от БСП.

„На вас просто не ви се работи, не ми се обяснявайте“, скочи им тя. Това накара Манолова да й спре микрофона. Въпреки това Караянчева продължи да крещи от трибуната и се възмути от нивото на демокрацията в пленарна зала.

Язък, че сме членове на ЕС, ядоса се депутатът от ГЕРБ. Язък, че ви дадох думата по начина на водене, не й остана длъжна Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase