Снимка: Булфото, архив

Бившите управляващи обвиниха вътрешния министър Цветлин Йовчев в партийна пропаганда. Причината е изразената от него позиция в събота, че е заварил неефективно МВР, с лоша кондиция и дезинтегрирана система – липса на всякакви връзки между отделните звена. Според него отделните структури във ведомството по времето на ГЕРБ са функционирали като „ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия”.

По думите му има нужда в публичното пространство да бъде разбит "митът за пречупения гръбнак на престъпността".

„С изявленията си в Боровец вицепремиерът Йовчев преминава от опорни точки към груба партийна пропаганда”, написаха днес в позиция от ГЕРБ.

Още по темата
 В нея се казва още, че съботните упражнения на вицепремиера и вътрешен министър Йовчев на тема „Реформи в сектора за сигурност“ представляват логично продължение на политиката на новата коалиция през последните шест месеца: постепенно дискредитиране до степен на обругаване на всички звена от системата за сигурност, които са постигнали признати успехи в борбата с тежката престъпност.

„Изявленията пред висшия политически форум на коалицията, че областните дирекции на МВР са се превърнали във феодални владения (без задължителната в случая конкретика), че отделните системи в МВР действали дезинтегрирано, че оперативните служби следва да възвърнат тоталитарния модел за предварително зададени количества агентурни сведения, че новата коалиция постигнала шеметни успехи в борбата с тежката престъпност за разлика от правителството на ГЕРБ – показва едно-единствено нещо: пълно разминаване с реалността. И това са изводи, направени на фона на ескалиращи прояви на тежки криминални престъпления, както и на трайна тенденция за нарастване на битовата престъпност”, пише в позицията.

Според ГЕРБ това няма как да бъде другояче, при положение че хиляди полицейски служители са ангажирани с опазване чрез охранителни мероприятия на новата власт, която „за шест месеца не призна нито един аргумент на своите опоненти и е на път да обругае всеки гражданин, проявил смелост да заяви своето право на протест”.

От ГЕРБ са категорични още, че вчерашните изявления на министър Йовчев категорично потвърждават тезата, че новата власт впряга в своя защита всички държавни механизми.

В събота Цветлин Йовчев заяви още, че за 6 месеца са разкрити три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетични наркотици, две за канабис, милиони късове контрабандни цигари, 36 т алкохол. 

"Това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност?", попита той. В момента имаме по-малко от две дела на един оперативен сътрудник, за ГДБОП са по-малко от 1,5. А трябва да са на ниво между 4 и 5, каза още вътрешният министър.

Имало е идея да не се водят изобщо оперативни дела, а само дела, когато има досъдебни производства.

Йовчев заяви, че е заварил 93 млн. лева дупка в бюджета, а едни от приоритетите му оттук нататък били системите а планиране и за отчитане на резултатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase